Így buliznak a rendőrök szilveszterkor

Legtöbbünk önfeledten engedi el magát az év legutolsó napján: pihengetünk, koccintgatunk, táncolgatunk. Vajon milyen azoknak a szilvesztere, akiknek az a feladata, hogy ránk vigyázzanak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 28. szabo.daniel

Sok szakmában nincs karácsony, nincs szilveszter, egyáltalán nincs olyan, hogy ünnepnap. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hogyan telik egy rendfenntartó, vagy egy tűzoltó szilvesztere. Miért épp ő dolgozik és nem a munkatársa? Mi borítja ki? Iszik-e egyet éjfélkor?

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon és katasztrófavédelmi őrsökön naponta mintegy 1600-an teljesítenek szolgálatot az év minden napján, ami alól nem kivételek az állami, nemzeti ünnep, egyetlen munkaszüneti nap sem. Ez a létszám szilveszterkor is mintegy 1600 főre tehető.

Az, hogy kire jut egy-egy nagy ünnep, már év elején eldől, hiszen a tűzoltók 24/48 órás szolgálati rendben végzik a tevékenységüket, ami azt jelenti, hogy a 24 órás szolgálatot 48 óra pihenő követi. “A”, “B” és “C” szolgálati csoportra van felosztva a teljes állomány. A különböző szolgálati csoportok egymást követik a naptári napok szerint. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az év elejétől kezdve mindenki tisztában van vele, hogy milyen napokon lesz szolgálatban. Természetesen a szolgálat cseréjének lehetősége fenn áll, ami az ünnepek alkalmával is igényelhető. A napi szolgálat tervezése az adott tűzoltóság parancsnokának feladata.

A szolgálati érdek és a hivatástudat több esetben előnyt élvez az ünnepekkel szemben, de mivel pontosan lehet tudni, hogy ki mikor lesz szolgálatban a családi összejövetelek ehhez igazíthatók.

Aki ilyenkor dolgozik, körülbelül az ünnepi hangulat „ritmusában” kell számolnia a riasztásokkal: napközben, illetve az éjszaka első felében inkább tűzesetekhez, míg az éjszaka második felében és hajnalban műszaki mentésekhez riasztják gyakrabban a tűzoltókat.

A tűzeseteket a felelőtlenül használt tűzijátékok, illetve a tiltott petárdázások okozzák leggyakrabban, az éjszakai és hajnali órákban pedig közlekedési baleseteknél kell a mentések többségét végrehajtani. Sokan egy átmulatott éjszaka után fáradtan, vagy ittasan is volán mögé ülnek.

Ha egy tűzoltó kívánhatna valamit külön szilveszterre, ezek biztosan köztük lennének:

  • Szilveszterkor szigorúan tartsuk be a tűzijátékok felhasználására vonatkozó szabályokat,
  • az átmulatott éjszaka után pedig kerüljük a vezetést.
  • Ha mégsem mondhatunk le a kocsiról, fokozott óvatossággal közlekedjünk. Ha alkohollal köszöntöttük az újévet, semmiképpen se vezessünk, hiszen azzal saját magunk és mások életét is kockáztatjuk.

E kívánságokat a rendőrök is osztják. Lapunknak Szécsi Tibor, a BRFK alezredese elmondta, szilveszterre azt tudja javasolni mindenkinek, aki szabadtéri programot választ, hogy lehetőleg

  • csoportosan menjen szórakozni,
  • ne aludjon el szabadtéren
  • ne mutogassa lehetőleg a nála lévő értékeket (pl. mobil)
  • mértékkel igyon.

Ha családosan tervezünk ünnepelni, biztonságosabb, ha kerüljük a zsúfolt, belvárosi helyeket, ahol egyébként sokszor előfordul illegális petárda-használat. Autóba ne üljünk lehetőség szerint, ha alkoholt fogyasztottunk semmiképp, válasszunk taxit vagy sofőrszolgálatot!

A közlekedésrendészet osztályvezetője hangsúlyozta, megfelelő rendőri létszámmal biztosítják mindenütt a szolgálatot, az állampolgárok természetesen mindenütt számíthatnak alkoholszondás ellenőrzésre, hiszen ebben az időszakban ez a kiemelt veszélyforrás.

Kérdésünkre az állomány ünnepléséről annyit elárult, nagyon szigorúan alkoholmentes ünnepséget tartanak csak, és figyelnek arra, hogy egy kollégának se kelljen mindkét nagy decemberi ünnepen dolgoznia. Szécsi alezredes két gyermekes családapa, ő a karácsonyt tölti otthon, szilveszterkor pedig szolgálatban lesz. Hangsúlyozta, a rendvédelmi dolgozóknak mindig más jellegű egy hasonló ünnep, ami természetes, hiszen ez a hivatásuk.