Így kapnak segítséget a megváltozott munkaképességűek

Több tízmilliárd forint jutott a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására az elmúlt években. A most megújuló rendszerben pedig akár 30 ezer ilyen ember munkába állása is megvalósulhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 21. Csontos Dóra

Több tízmilliárd forint jutott a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására az elmúlt években. A most megújuló rendszerben pedig akár 30 ezer ilyen ember munkába állása is megvalósulhat.


Az új támogatási rendszerben 2013-tól minden évben mintegy 34 milliárd forint éves költségvetési forrásból 30 500 megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása valósulhat meg. Mindez Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának egy képviselői kérdésre adott válaszából derült ki. Mint írta: a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi törvény teljeskörűen átalakította a megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott emberek foglalkozási rehabilitációs rendszerét.

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy növelje a megváltozott munkaképességű emberek és a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatási szintjét. Ennek érdekében számos intézkedés történt – mutatott rá Rétvári Bence, és ezek közé sorolta, hogy 2012-től bevezették a megváltozott munkaképességű emberek komplex vizsgálatát, amely magában foglalja az orvosi, foglalkozási és szociális szempontú minősítést. Jelentős eredmény, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a kormányhivatalok érintett főosztályainak együttműködésével a komplex felülvizsgálatok elvégzése naprakész.

Folyamatosan bővülő családtámogatás

2012-től új támogatási formaként jelent meg a rehabilitációs kártya, amely alapján a munkáltató a megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásának teljes időtartamára a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó alóli kedvezményt vehet igénybe. A kártya bevezetése óta, a 2012. évi 5000-ről folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, tavaly átlagosan csaknem 30 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása során vették igénybe a kedvezményt – jelezte az államtitkár.

A megváltozott munkaképességű emberek integrációját jelentősen segítették az alternatív munkaerőpiaci szolgáltatók, akik a költségvetésből nyertek pályázat útján támogatást. Az erre fordított támogatás a költségvetésből 2013-ban és 2014-ben is 720 millió forint volt, 2015-ben 360 millió forint.