Így készítsd fel az ovira!

"Hej, óvoda, óvoda, az volt ám csak a csoda!"- olvashatjuk Vackor, a kismackó első óvodai napjáról. Ugye te is azt szeretnéd, hogy a te gyerkőcödnek is egy csoda legyen az ovi?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. augusztus 08. Vajda Boglárka

“Hej, óvoda, óvoda, az volt ám csak a csoda!”- olvashatjuk Vackor, a kismackó első óvodai napjáról. Ugye te is azt szeretnéd, hogy a te gyerkőcödnek is egy csoda legyen az ovi?


Soha nem felejtem el gyermekeim óvodai beszoktatását. A lányom óvónénije meghívott bennünket saját otthonába: volt süti, beszélgetés és micimackós nyomda. Így már sokkal jobb hangulatban érkeztünk a beszoktatás első napjára is.

A szeptemberi óvodakezdés előtt, a nyári hónapok azonban jó, ha együtt hangolódunk azokra a változásokra, amelyek ránk várnak.

A bölcsődei világ, vagy épp az otthon töltött évek után itt egy új világ fog kinyílni gyermekünk számára, hiszen a társas kapcsolatok szép lassan immár valódi értékké válnak számára is. Az elkövetkezendő években pedig számtalan dolgot fog kipróbálni, rengeteg új képességre szert tenni, miközben megteszi első önálló lépéseit -immár nélkülünk, de a mi biztatásunkkal és tőlünk tanult magabiztossággal kísérve.

Erősítsük hát benne, hogy milyen fontos és jó dolgok fognak vele történni, de empátiával forduljunk bizonytalanságai, aggodalmai felé is!

Könyvek, mesék

Beszélgessünk az óvodáról, az óvodai életről! Ebben nagy segítségünkre lehetnek a kis történeteket feldolgozó óvodai mesék.

A régi klasszikus mesék közül:
Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok! Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
Kormos István: Vackor az óvodában

Az új mesék közül pedig:
Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda
Finy Petra: Az ovi-ügy

Hagyjunk időt a beszélgetésre, gyermek kérdéseinek megválaszolására!
Játsszunk minél többet! A labdagurítós, elbújós, bábozós, kukucskálós játékok segítenek az elválásra való felkészítésben.

Nyílt napok, kreatív foglalkozások

Ma már az óvodák többségében évente többször is tartanak nyílt napot, amikor be lehet menni a csoportszobákba, meg lehet nézni az ovit, és személyesen is megismerkedhetünk a gyermek óvodapedagógusaival. Menjünk el együtt, adjunk neki lehetőséget arra, hogy – velünk együtt – megismerhesse ezt az új közeget.

A nyílt napok mellett az óvodák szívesen szerveznek nyílt foglalkozásokat is a gyerkőcöknek (pl. húsvétkor vagy a karácsonyi ünnepkör idején), ahol az óvónénikkel és bácsikkal közösen lehet játszani, kreatív foglalkozásokon részt venni.

forrás: kismama.hu