Így motiválhatod a gyereket (vesztegetés nélkül)

A gyerekek sokszor nehéz feladat elé állítják a szüleiket, különösen akkor, ha valami olyasmit várnak el tőlük, amihez épp semmi kedvük. Hogyan vedd rá, hogy megtegye, amire kéred?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. március 12. Babaszoba

A WebMD tippjei neked is segíteni fognak, ha elakadtál, legyen szó akár a zöldségevésről, a házimunkáról vagy a lustaságról.

Mutass példát

Szeretnéd, ha a gyermeked megenné a zöldséget? Akkor egyél zöldséget! A példamutatást nem lehet elég korán kezdeni. A gyerekek szeretik utánozni a szüleiket, különösen fiatal korukban. Állj ellen a késztetésnek, hogy valamilyen játékkal vagy édességgel vesztegesd meg a gyermekedet, mert ezzel egészségtelen szokásokat alakítasz ki nála.

Az együtt töltött idő legyen a jutalom

A videójátékozás vagy tévénézés helyett (vagy bármi olyan elfoglaltság helyett, amikor csak egy helyben ül a gyermeked) az együtt töltött idő legyen a jutalom. Menjetek el minigolfozni. Vagy biciklizni. Vagy hagyd, hogy ő döntse el, milyen aktív játékkal töltsétek el a szabadidőtöket.

Miért jó ez? A gyerekek vágynak a figyelemre, különösen, ha testvéreik is vannak. Ne becsüld alá az együtt töltött idő jelentőségét, még tinédzser korban is sokat jelent a gyerekeknek, ha a szüleik csak velük foglalkoznak.

Ne használd az ételt jutalmazásra

Ha édességgel és gyorsétellel jutalmazod a gyermeked, azzal egy nagyon egészségtelen szokást rögzítesz. Így ha későbbi élete során valamilyen jutalomra vágyik majd, ezekhez az egészségtelen ételekhez fog nyúlni, ami pedig mértéktelen evéshez és egészségtelen életformához vezet majd.

A cikk ITT folytatódik