Így nem lesz rémálom a baráti családok nyaralása!

Miután megszülettek a gyerekek, még a legtoleránsabb baráti körben is felmerülhetnek olyan nehézségek, amik akár bosszúsággá, vitává fajulva beárnyékolhatják a közös nyaralást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 28. Gyarmati Orsolya
Miután megszülettek a gyerekek, még a legtoleránsabb baráti körben is felmerülhetnek olyan nehézségek, amik akár bosszúsággá, vitává fajulva beárnyékolhatják a közös nyaralást.


Baráti társasággal együtt nyaralni általában vidám és hangulatos, legyen szó akár külföldről, akár egy-egy tóparti hétvégéről. A baráti körben egy idő után egyre több gyerek születik, és a baráti nyaralások idővel kis- és nagygyerekes családok közös nyaralásává változhatnak.

Ez nem biztos, hogy mindig zökkenőmentes: hat húszéves fiatal még viszonylag konfliktusmentesen tud eltölteni egy hetet a Balatonnál, de mindez házastársakkal és különböző korú gyermekekkel megspékelve húsz-huszonöt fős, korban a nulla és a negyvenéves kor között nagy szórást mutató társasággá változik. Ennek megfelelően még a legtoleránsabb körben is felmerülhetnek olyan nehézségek, amik akár bosszúsággá, vitává fajulva beárnyékolhatják a gondtalan perceket.

Részben saját élményeink alapján összeszedtünk néhány tanácsot, mire érdemes figyelni, ha tényleg szeretnénk viszonylagos békében kikapcsolódni, és a baráti-családi nyaralás végeztével is barátok akarunk maradni.

1. Legyenek reális elvárásaink!

Az emberek élethelyzete változik, és szülőként be kell látnunk, hogy kisgyerekkel nyaralni nem olyan, mint gyermektelenül. Nem feltétlenül jobb vagy rosszabb, de más, és ennek tudatában érdemes tervezni: nem biztos, hogy a baráti körünkben az a srác, aki mindig a legnagyobb partiarc volt, egy- és hároméves gyerekei társaságában is pálinkázással egybekötött éjszakai meztelen fürdőzést fog kezdeményezni.

A kisgyerekes szülők nagyjából kétféle hibát szoktak elkövetni: megfeledkeznek arról, hogy már gyerekük van és „gyermektelen” nyaralást terveznek, majd csalódnak, amiért kevesebb a buli, a szabadság és a kaland; vagy épp ellenkezőleg a komplett üdülést a gyermekek igényei köré szervezik és gyakorlatilag ki sem mozdulnak a homokozóból. Minden család valahol megtalál egyfajta egyensúlyt ebben a kérdésben – ugyanakkor érdemes felkészülni rá, hogy barátaink esetleg nem pont ugyanott találták meg, ahol mi.