Így óvja meg gyermekét az áramütéstől

A gyermekek manapság egyre fiatalabban és egyre többféle elektronikus eszközt használnak. Karácsony közeledtével különösen fontos, hogy felkészüljünk azokra a veszélyekre, amiket az ajándékba kapott mobilok, tabletek, és más elektromos játékok jelentenek a gyermekekre nézve.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balesetveszély
2015. december 21. Csontos Dóra

A gyermekek manapság egyre fiatalabban és egyre többféle elektronikus eszközt használnak. Karácsony közeledtével különösen fontos, hogy felkészüljünk azokra a veszélyekre, amiket az ajándékba kapott mobilok, tabletek, és más elektromos játékok jelentenek a gyermekekre nézve.


Az otthoni védelmi készülékeket forgalmazó Siemens pontokba gyűjtötte a gyermekek biztonsága szempontjából sarkalatos tudnivalókat, amelyeket szem előtt tartva a szülők is biztosak lehetnek abban, hogy csemetéjüknek nem eshet bántódása.

Az elektromosság nem játék!

A kisgyermekeket meg kell tanítani arra, hogy ha lemerül az elektromos kütyüjük, szóljanak a szülőnek! Ha maguktól próbálják konnektorba dugni a töltőt, könnyen előfordulhat, hogy megrázza őket az áram. Ez különösen nagy veszélyt jelent, ha a dugaszoló aljzat nem tökéletesen simul a falra, esetleg erősebb mozdulattal lehet csak a készüléket a hálózatra csatlakoztatni, hiszen így a gyerekek az apró kezükkel, még kevéssé kiforrott kézügyességükkel még tovább és körülményesebben próbálkoznak majd.

Ne törölje le a vizet, ha véletlenül ráöntötte a készülékre!

Apróbb balesetek mindig történnek, amikre fel kell készíteni a gyermekeket, például ha leöntik folyadékkal az éppen hálózatra csatlakoztatott elektromos kütyüt. Tudatosítani kell bennük, hogy ne ők oldják meg a problémát, hanem szóljanak egy felnőttnek, aki segít nekik letörölni vagy megszárítani az elektromos terméket!

Ne szedjék szét maguk az eszközt, ha az elromlik!

Szerencsére sok kisgyermek feltalálja magát, ha valami hibát észlel a kedvenc elektromos játéka működésében. Értessük meg a gyermekekkel, hogy ne maga szerelje meg a játékot, mert az közvetetten veszélyes.

„Kritikus pont például, amikor a gyermek hálózatra csatlakoztatja az elektromos készüléket. A Siemens érintésvédelmi rendszerének használatával ettől a veszélytől tudjuk megóvni a gyerekeket, a gyermekvédelmi dugaszolóaljzatok használatával pedig megakadályozhatjuk, hogy a kisebbeknek bántódása essen” – mondta el a Tinyó Tamás, a Siemens Zrt. Energy Management divíziójának igazgatója.

Biztonsági kisokos – Milyen készülék mitől véd?

Hibaáramvédő kapcsoló vagy Fi relé – az emberi szervezetre veszélyes áram közvetlen és közvetett érintése ellen véd, ami például sérült elektromos készülék esetén fordulhat elő. A szerkezet hiba esetén néhány ezred másodperc alatt lekapcsolja az áramot. Amikor például képet rakunk fel a falra, még ha el is találjuk a falban a vezetéket, egy hibaáram védőkapcsoló azonnal megszakítja az áramkört, nem eshet bántódásunk.

Kismegszakító – Védelem a túlterhelés és rövidzárlat ellen.

Villámáram-, és túlfeszültség védelem – Egymillió villámcsapás évente – ez riasztóan nagy szám. A villámáram és túlfeszültséglevezető véd a közeli vagy távoli villámcsapás által a házban okozott kár ellen, azaz a feszültség nem égeti ki a vezetékeket, és nem is okoz kárt a hálózatra csatlakoztatott elektromos berendezésekben.

Gyermekvédett dugalj – Gyermekvédett dugalj segítségével megakadályozhatjuk, hogy gyermekünk a dugaszolóaljzat lyukába valamilyen vezető anyagot dugva áramütést szenvedjen. A gyermekvédett dugaljnál az érintkezőket műanyag redőnyök fedik, amiket csak dugvilla segítségével tolhatunk el az érintkezők elöl.