Így spórolj tízezreket!

Karácsonyhoz közeledve egyre több időt töltesz el a polcok előtt azon mélázva, hogy mi legyen a karácsonyi menü és mivel lepheted meg a szeretteid? Ne aggódj, ez az egészségre még nem káros, az viszont már igen, ha a pénztárcád a hónap közepén kiürül. Spórolási tippekkel segítünk, hogy ez ne forduljon elő!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adventi vásár
2014. december 02. Csontos Dóra

Karácsonyhoz közeledve egyre több időt töltesz el a polcok előtt azon mélázva, hogy mi legyen a karácsonyi menü és mivel lepheted meg a szeretteid? Ne aggódj, ez az egészségre még nem káros, az viszont már igen, ha a pénztárcád a hónap közepén kiürül. Spórolási tippekkel segítünk, hogy ez ne forduljon elő!


Feltűnt, hogy egy plázában sincs óra? Voltál már úgy, hogy a zenét te is énekelted nagybevásárlás közben? Tudtad, hogy néha az akciósan megvett termék annyiba kerül, mint két héttel korábban eredeti áron? Ha a válasz nem, akkor te is a neuromarketingesek jól álcázott csapdájába estél. A neuromarketing egy olyan új tudományterület, ahol az alanyokat MRI vizsgálattal tesztelnek reklámcégek annak felderítésére, hogy megtudják, mi kell ahhoz, hogy a vásárlók minél több időt (pénzt) töltsenek el egy adott áruházban. Ha meghitt hangulat vesz minket körül, akkor nem sietünk az adott helyről. Pláne nem ki a hidegbe. Nem véletlen tehát már október végén, november elején az ünnepi hangulat, a lágy dallamok és az átható vanília illat sem. Egy másik felmérés azt mutatta ki, hogy családdal vagy a párunkkal, sokkal többet költünk, mint ha egyedül mennénk vásárolni. Emiatt már meg sem lepődünk, mikor a női részlegen férfiaknak szánt termékek vannak elhelyezve és fordítva – mindenki talál kedvére valót, a férfiak sem unatkoznak.

Készíts tervet!

Százszor ismételt gondolat: éhesen ne menjünk vásárolni, különben felvásároljuk a fél áruházat. Ünnepekhez közeledve viszont azt érdemes az agyunkba vésnünk, hogy az érzelmeink veszik át az irányítást. Nos, ha mindkettő figyelembe vesszük, akkor csak egy megoldás jöhet szóba: készítsünk listát. Találjuk ki időben, hogy mit szeretnénk főzni Karácsonykor, és csak azt vegyük meg, ami tényleg hiánycikk az elkészítéséhez. Szeretteink meglepésénél az ajándéknak, amit kinéztünk, nézzük jól utána, mert meglehet, hogy interneten akár féláron(!) megtalálható az adott termék. Nem attól lesz valaki jó férj, hogy egy méregdrága laptopot ajándékoz a feleségének és nem is attól lesz valaki jó anya, ha több tízezer forintért vásárol játékot gyermekének.

Kerüld a fölösleges vásárlást!

Az elektronikai cikkek vásárlása az elmúlt években kiemelkedő helyet foglalnak el az ünnepek közeledtével. Januárban viszont már arról szólnak a hírek, hogy mindenki próbálja visszaadni vagy cserélni a korábban nagy hévvel vásárolt kütyüket. Ne költs olyanra pénzt, amiben nem vagy biztos, egyrészt azért mert ezzel fölösleges kiadásokat spórolhatsz meg. Másrészt nem kell egy csalódott szempárral szembe nézned.   

Nézelődj a vásárokon!

Itt az adventi időszak, minden városban megtalálhatóak a karácsonyi vásárok velük együtt a kézműves termékek. Egyedi ajándékot szeretnél és olcsón? Itt az ideje komolyabban szétnézni miközben a kürtöskalácsot majszolgatod.   

Légy kreatív!

Gondoltál már arra, hogy, amit te készítesz azzal nagyobb örömöt tudsz okozni a másiknak, mint egy tucat termékkel? Nem? Akkor ideje nyitnod a világ felé. Ma már óriási divat saját kézzel készíteni akár egy mézeskalács házikót vagy bögrét egyedi felirattal ellátni, de akár csomagolópapírt is könnyen készíthetünk saját ízlésünknek megfelelően. Ha ügyesek vagyunk újrahasznosíthatjuk régi holminkat, ezzel is kímélve a környezet.

Ha van gyermeked, akkor tudhatod, hogy mennyire szeretik a közös, együtt töltött perceket. Nem jobb az időt közös szaloncukor készítésre fordítani, mint a tömegben tolongani pár egészségtelen falatért? Ma már a világhálón minden megtalálható, amit csak kigondolunk. Csak legyünk kreatívak!  

Mire figyelj?

Aranyszabály: addig nyújtózkodj, míg a takaród ér.

  • Ne vásárolj hitelkártyára! Jövő hónapban sem lesz több pénzed, mint ebben a hónapban.
  • Ne dőlj be annak, ha akciós feliratot látsz! 
  • Mindig kérdezd meg magadtól: tényleg szükségem van rá?
  •  Ne hagyd a bevásárlást az utolsó pillanatra, mert a nagy kapkodásban könnyen elcsábulhatsz. Ennek pedig mi a következménye? 1,8 millió tonna kidobott élelmiszer évente…

Karácsonyhoz közeledve ne a mértéktelen pazarlás töltse be az életünket, hanem a szeretet. Hisz az ünnep erről szól, nem igaz?