Így strandoljatok a babával!

Bár egyéves kor alatt nem igazán ajánlott a strandolás, megfelelő óvintézkedésekkel és egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy senki se maradjon ki a pancsolás örömeiből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. június 08. Gyarmati Orsolya

Bár egyéves kor alatt nem igazán ajánlott a strandolás, megfelelő óvintézkedésekkel és egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy senki se maradjon ki a pancsolás örömeiből.


Strand vagy vízpart?

Bátran mehettek csemetétekkel vízpartra, még akkor is, ha nem jártatok babaúszásra. A természetes vizekben, főként a tengerben már féléves kortól fürödhet a baba, persze csak akkor, ha nem túl hideg és a vízminőség megfelelő. Fiatalabb babákat is lehet vízpartra vinni, de őket szoktatni kell a vízhez: először csak a lábacskáit lógassátok a vízbe és ha élvezi, a karotokban tartva, együtt is bemehettek, fröcskölhettek kedvetekre. Piciknek kifejezetten ajánlottak a bababarát szállodák, ahol van külön babamedence, amit csak ők használnak és nyaraláskor, oktató segítségével akár a babaúszás is kipróbálható.
Az első próbához a 32 fokos medence az ideális, de semmi baja nem lesz az apróságnak, ha kicsit hűvösebb vízben lubickol. Ez ugyanis intenzívebb mozgásra készteti és a hidegebb vízben a bacik sem terjednek olyan gyorsan.

Támadnak a kórokozók

A fürdőzők bőréről és nyálkahártyáiról kórokozók milliárdjai jutnak a vízbe: gombák, baktériumok, vírusok és paraziták. Sokszor napok, hetek telnek el, mire megjelenik a futószemölcs, a gyermeken kitör a középfülgyulladás vagy a sokáig panaszokat sem okozó, belülről támadó gombabetegségek. Paradox módon a legnagyobb veszélyforrás a
gyermekmedence, amelyben a kórokozók szaporodásának kedvező hőmérsékletű víz van, s amelybe a kicsik nem ritkán a „testnedveiket” is beleeresztik, nem is beszélve arról, hogy a felnőttek is gyakran belemennek, de legalábbis lábukat a kismedencében áztatva felügyelnek szemük fényére. A zuhanyozás ezért is nagyon fontos.
A fürdők nedves kövein, az illemhelyiségek és öltözők padlóján ugyancsak hemzsegnek a kórokozók, ezért ilyen helyen viseljetek papucsot, használjatok úszócipőt.