Így tanul meg könnyen a gyerek biciklizni

Van a fokozatosság elve, aztán az ősrégi seprűs módszer, a pótkerekes kísérlet és létezik a mérleg-technika. Bármelyikkel megtaníthatjuk a gyermekünket kerékpározni, a lényeg, hogy legyen türelem, akarat és kitartás mindkét fél részéről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bicikli
2016. október 03. Csontos Dóra

Van a fokozatosság elve, aztán az ősrégi seprűs módszer, a pótkerekes kísérlet és létezik a mérleg-technika. Bármelyikkel megtaníthatjuk a gyermekünket kerékpározni, a lényeg, hogy legyen türelem, akarat és kitartás mindkét fél részéről – fogalmazta meg a csalad.hu.


Arról nincs egységes tudományos álláspont, hogy a biciklizést el lehet-e felejteni, de az biztos, hogy gyermekkorban könnyebben megy az elsajátítás.

Megtartani a fokozatosságot?

A biciklizés a gyermekek számára az egyik legnagyszerűbb mulatság, egy remek sport, mozgási lehetőség, amely erősíti a szívet és a vérkeringést, serkenti a légzést, fejleszti az izomzatot és javítja a közérzetet.

Kerékpározni meg lehet tanulni 3 évesen, de semmiről nincs lemaradva az sem, aki 6 évesen próbálkozik ezzel először. Van, aki arra esküszik, hogy könnyebb a tanulás, ha a lurkó már kipróbálta a négykerekűt, aztán a triciklit, majd a kismotort, a futóbiciklit, és ezekről ül át a „hagyományos” kerékpárra. Ekkorra ugyanis a már tud egyensúlyozni, pedálozni, elindulni, megállni és kormányozni. Mások szerint ugyanakkor mindezek elsajátíthatók úgy is, ha egyből kétkerekűn kezdődik a tanulás és költséghatékonyabb is egyetlen jármű megvásárlása.

Mindenesetre szakemberek felhívják a figyelmet, hogy célszerű finomítani a tudást és megismerkedni a gyors fékezéssel, az egykezes kormányzással, a szlalomozással és a félkezes törzsfordítással az oldalra- és hátranézéshez.

Száguldás seprűnyéllel

Az ősrégi módszer sokaknál bevált, nemcsak több évtizeddel ezelőtt, hanem most is. A technika lényege, hogy egy seprűnyelet, partvist vagy vékony faágat a bicikli hátuljához kell rögzíteni. Aki ezt fogja, segít a gyereknek megtalálni az egyensúlyát, egyúttal egyenesen tartani a kerékpárt. Ha ez megy, el lehet engedni a drótszamarat és önállóan tekerhet a gyerek.

A tanuláshoz válasszon a szülő olyan területet, ahol nincs gyalogos- és autóforgalom, van viszont a gyakorláshoz hosszú egyenes szakasz legalább 2-300 méteren. Ennél a módszernél előnyben vannak a sportos alkatú szülők, ugyanis előfordulhat, hogy sokat és hosszan kell majd futni a gyerekkel, a biciklin tartva a seprűnyelet.

Pótkerekes segítség

A szülők vásárolhatnak pótkerékkel felszerelt gyermekbiciklit is. Ennek előnye, hogy kevésbé balesetveszélyes a kezdők számára, ugyanakkor a tanulás is lassabb vele. Ráadásul kertvárosi körülmények között, egyenetlen felszínen aligha használható, tehát mindenképpen a jó minőségű utakhoz ajánlott.

Mérleg-technika

Megfontolandó módszer a mérleg-technika is. Ennek gyakorlásához a kétkerekű bicikli ülését a lehető legalacsonyabbra kell tenni, hogy a gyerek lába teljesen, teli talppal leérjen. Itt nincs szükség pótkerékre és a pedálokra sem. Egy lankásabb területen, enyhe lejtésű domboldalon, ahol nem tud felgyorsulni lefelé jövet a bicikli, kipróbálható a gyerek egyensúlyérzéke. Elindulva fel kell emelnie a lábát néhány centiméterre a földtől. Eleinte sokszor megáll majd a guruláskor, de később ráérez és egyre hosszabb távot bír ki fent hagyott lábbal. Ha magabiztosan halad, akkor a pedálok visszaszerelhetők, és először hajtás nélkül, majd pedig pedálozva kell közlekedni. Végül az ülés feljebb helyezhető, de csak annyira, hogy a nebuló nagylábujjával még megérinthesse a talajt, így is megállítva a biciklit.

Bicikliválasztás

Gyermektraumatológusok azt mondják: Magyarországon tízszer annyi a közlekedési baleset miatt súlyos koponyasérült gyerek, mint Ausztriában. Ez főként arra vezethető vissza, hogy míg a nyugati szomszédunknál a gyermekek 80%-án van védőfelszerelés, például bukósisak biciklizéskor, a magyaroknak csak tizede hord ilyet.

A kerékpár megvásárlását tehát meg kell hogy előzze a védőfelszerelés (sisak, könyök- és térdvédő, kesztyű) kiválasztása, a bicikli vételezése előtt pedig mindenképpen érdemes kikérni a szakember véleményét. Az a célravezető, ha a szülők előnyben részesítik az egyszerű, könnyű, jó tapadású és jól guruló közlekedési eszközt, amelyet még az üzletben kipróbálhat a gyerek.

Közlekedési szabályok

A KRESZ szerint főútvonalon, ahol más járművek is közlekednek, biciklivel csak a 12 évet betöltött gyerek haladhat. A fiatalabbak csak a járdán kerekezhetnek. Azt persze nekik is tudniuk kell, hogy ügyeljenek a gyalogosokra, később pedig, hogy figyeljenek a jelzőlámpákra, az útjelző táblákra, használják az út jobb oldalát, és ne kanyarogjanak össze-vissza.

Ha együttes kerékpározásról van szó úttesten, akkor a szülő a gyerek mögött, belül tekerjen és tartson biztonságos követési távolságot. Mutassa meg, hogy a sávváltás és a kanyarodás miképpen jelezhető karmozdulattal, mikor célszerű a csengőt használni, és mekkora sebességgel közlekedhetnek.  Az ismeretanyagba kerüljön be, hogy a zebránál meg kell állni, le kell szállni a bicikliről és azt áttolva haladhatnak a gyalogátkelőn.