Így tanuljunk nyáron, ha megbukott a gyerek

Az év végi bukás rémálom. Mind a szülő, mind a gyerek érezheti magát ilyen esetben kínosan és kétségbeesve, és persze beüthet a pánik, hogyan bírjuk a nyári szünetben tanulásra a gyermekünket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bizonyítvány
2016. június 28. Gyarmati Orsolya

Az év végi bukás rémálom. Mind a szülő, mind a gyerek érezheti magát ilyen esetben kínosan és kétségbeesve, és persze beüthet a pánik, hogyan bírjuk a nyári szünetben tanulásra a gyermekünket?


A nyári szünet a gyerek számára a megérdemelt pihenésről és lazításról szól, ám annak az iskolásnak, aki bizonyos okok miatt elhasalt valamilyen tantárgyból, bizony, muszáj nekiveselkednie a tanulásnak, hogy ne kelljen évet ismételnie. A szülő számára is kihívás, hogyan bírja rá csemetéjét, hogy a könyveket bújja, ahelyett, hogy a barátaival strandoljon. Lássuk be, nem túl csábító alternatíva, de nem lehetetlen vállalkozás. Íme, pár tipp, hogyan vehetjük rá a gyereket a tanulásra.

Korrepetálás

A dolgozó szülőnek a legritkább esetben van ideje arra, hogy délután vagy este még tanuljon is a gyerekkel, ráadásul a megkopott tudás miatt lehet, már nem is lenne annyira hatékony a szülői segítség, így ha pénztárcánk engedi, érdemes szakirányú segítséget kérni, lehetőleg egy olyan tanár személyében, aki a gyerek számára is szimpatikus, és érdekesen tudja előadni az amúgy unalmasnak tűnő tantárgyat. Különösen a reál tárgyaknál lehet ez hasznos, hiszen ott nemcsak magolni, hanem megérteni is kell, no meg logikai összefüggéseket találni.

Biztassuk és motiváljuk!

Ahelyett, hogy a gyenge bizonyítványért leteremtenénk a gyereket, és kétségbeesnénk, érdemes biztatnunk őt! Bátorítsuk, és ösztönözzük! Értessük meg vele, hogy nem dőlt össze a világ, és ha kicsit összeszedi magát, nem kell megválnia az osztálytársaitól. Próbáljuk olyan dolgokkal motiválni, amelyek számára fontosak.

Legyen napirend!

Sokat tud segíteni, ha a gyereknek van egy nagyjából fix napirendje, és ehhez tartjuk is magunkat. Nem kell reggel 6-kor kelnie, de délig se aludjon, a tanulás időpontját lehetőleg időzítsük akkorra, mikor ő is jobban tud koncentrálni, de az lehetőleg szintén legyen fix 1-2 óra, amiből nem engedünk.

Rendezkedjünk be!

A tanulást elősegítendő a gyerek környezetét is alakítsuk úgy, hogy ne tragédiaként élje meg a tanulást. Az asztala ne nézzen az ablak felé, mert akkor hajlamosabb lesz elbambulni, ne legyen se túl világos, se túl sötét. Legyen neki bekészítve megfelelő mennyiségű folyadék és némi rágcsa, hogy büfézési indokkal ne rohangáljon ki folyamatosan a konyhába, ezzel is megtörve a koncentrációt.

Jutalmazzunk!

Különösen kicsik esetében nehéz azt elérni, hogy tanuljanak, miközben kint hétágra süt a nap. Ha látjuk, hogy igyekszik, és szorgalmasan tanul, dicsérjük, és jutalmazzuk meg valami aprósággal vagy egy közös programmal. Ha minden kötél szakad, akkor persze muszáj magunkat is összeszednünk, és együtt tanulnunk a gyerekkel, de előbb-utóbb neki is el kell sajátítania, hogyan kell egyedül tanulni, anélkül, hogy valaki folyamatosan figyelné és kontrollálná.

Nyaraláskor ne!

Bukásra álló gyermekünk is megérdemel pár szabadnapot, természetesen, így, ha a család nyaralni megy, ne terheljük a gyereket tanulással és kötelező olvasmánnyal, hadd élvezze ő is ki a nyaralás minden percét, hogy aztán újult erővel vethesse bele magát ismét a hétköznapokba.