Így tartsa életben a gyerekét a játszótéren

Jó környéken lakunk, több jól felszerelt játszótér közül választhatunk, és csak az egyikbe járnak esténként fiatalok bulizni, de az üvegcserepek nagy részét ott is összeszedik reggel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 11. Gyarmati Orsolya

A játszótér pompás hely: a gyerek itt kezd el szocializálódni, itt szerzi első barátait, fejlődik a mozgáskoordinációja, és megfelelő mennyiségű rohangálás és ugrálás után elég fáradt lesz ahhoz, hogy a nap hátralévő részében kezelhető legyen. Anyukaként is jó ide kijárni, mert végre emberek között lehetünk, ráadásul olyanok között, akik hasonló cipőben járnak, hasonló problémákkal néznek szembe. Más anyukákkal – és néha apukákkal is – megbeszélhetjük, melyik a környék legjobb a bölcsődéje, hol van leértékelés, hasznos információkat és kuponokat cserélhetünk.


Amikor viszont egy nagyobb fiú fejbe rúgja a másfél éves kislányom, mert nem csúszott le elég gyorsan a csúszdán, majd az anyja velünk ordítozott, kicsit elgondolkodtam ezen az egész játszótéri etiketten.

Biztonság

Jó környéken lakunk, több jól felszerelt játszótér közül választhatunk, és csak az egyikbe járnak esténként fiatalok bulizni, de az üvegcserepek nagy részét ott is összeszedik reggel. Tajtrészeg apukát is csak egyszer láttam a játszó bejáratánál hányni, de láttam kislányt kirepülni a hintából, két kétéves kisfiút egymást ököllel püfölni, mert összevesztek egy harmadik gyerek játékán, és a nyitva hagyott kapun át az úttest felé kiiramodó kissrácot, és már egyik játszótér sem tűnt annyira idilli helynek. Mire érdemes figyelni?

  • A kaput mindig csukjuk be! (Vannak játszók, például a máltaiak, ahol ez nem fog menni, ott szabály a nyitott kapu. Ezek közül válasszunk olyat, ami lehetőleg nem úttest felé néz)
  • Lehet, hogy jó ötletnek tűnik stramm fém kerti szerszámot vinni a homokozóba, de nem az
  • Minden kisgyerek megkóstolja a homokot és a kavicsot – a mi dolgunk az, hogy legalább ne nyelje le.Vagy ne túl sokat.
  • Nekünk, szülőknek kell tudnunk, a gyerek hol és hogyan játszhat. A gyerek soha ne keveredjen a lengő hinta elé vagy mögé, ennek veszélyességét vele is értessük meg. Ne engedjünk egy totyogó babát oda, ahol a nagyobbak futkároznak vagy bicikliznek, mert ha belefeledkeznek a játékba, akkor nem figyelnek – a nagyobb gyereknek viszont újra és újra mondjuk el, hogy vigyázzon a kicsikre.
  • És nem minden játék való a kicsiknek: figyeljünk, hol tudja segítség nélkül is megtartani magát hintán, mászókán vagy csúszdán, és hol nincs útban a nála már ügyesebben mozgó, gyorsabb, erősebb gyerekeknek. Eltart egy ideig, de végül képesek leszünk egyszerre figyelni minden veszélyre, és vidáman beszélgetni más anyukákkal.