Így változik az élet az első baba után

Ha erről a kérdésről beszélünk, az ismerőseink között gyakran találunk szélsőséges véleményeket, a skála két végéről. Az egyik csoport tagjai homokba dugják a fejüket, és úgy képzelik, a gyerek születése után minden ugyanúgy folytatódik, ahogy előtte volt, csak épp ott lesz egy csecsemő is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyaság első gyerek
2013. június 26. bencze.aron

Ha erről a kérdésről beszélünk, az ismerőseink között gyakran találunk szélsőséges véleményeket, a skála két végéről. Az egyik csoport tagjai homokba dugják a fejüket, és úgy képzelik, a gyerek születése után minden ugyanúgy folytatódik, ahogy előtte volt, csak épp ott lesz egy csecsemő is.


A másik csapat képviselői sok-sok évig halogatják a gyermekvállalást, mert rettegnek, hogy semmi sem marad a régiben. Ismeretségi körükben előforduló példákkal rémisztgetik magukat, Lujzával és Bélával, akik onnantól fogva nem mozdultak ki, hogy megjött a baba, Lujza csak szoptatott, Béla mosta a szennyest, nem volt szex, az anyós a nyakukon lógott, s amikor nem bírták tovább, végül elváltak.

Az előbbi csoportnak a gyerek megszületése után van nehéz dolga, főleg, ha hajlamosak a bűntudatra, vagy éppen a másik hibáztatására, és azt hiszik, valamit elrontottak, hogy nem minden az elképzeltek szerint alakult. Mert lehet, hogy náluk van szex, és eljárnak moziba is, de azért mégis más az élet, hiszen ott van az a napi 24 órás készenléti ügyelet, ami sok egyéb szempontot felülír.

Az utóbbi csoportnak inkább ahhoz kell egy kis segítség, hogy bele merjen vágni (ilyenkor jönnek jól a jó példák, amiket azért szintén lehet találni), ők utólag rendszerint megkönnyebbülnek, hogy nem is dőlt össze a világ. Hogy melyik csoport a realistább, nehéz eldönteni. Azok kedvéért, akik szeretnek előre készülni, nézzünk néhány alapvető változást, amivel biztosan számolni kell.

Mást jelent a szabadidő

Részben szerencse és szervezés kérdése, mennyire jut idő a korábbi szabadidős programokra, de persze a szülői hozzáállás is sokat számít. Könnyebb a helyzete annak, aki egyfelől megengedi magának a gyermekmentes kikapcsolódást, és nem hiszi, hogy ettől rosszabb anya vagy apa lesz, másrészt, aki számíthat olyan segítő kezekre, akikre jó szívvel rábízható a baba néhány órára. Ugyanakkor változás mindenképp lesz, mert leszámítva a kiszakított néhány órákat, mégiscsak napi huszonnégy órában rendelkezésre kell állni.

Még a leghajtósabb munkahelyeken is egyszer vége a munkaidőnek.  Az, hogy mit jelent, amikor sosem, csak akkor érthető meg, ha valaki megtapasztalja. Ez nem okvetlenül jelent fáradtságot, alváshiányt, inkább valami más változást: hogy a szülő nem ura a maga idejének, életének olyan értelemben, ahogy azt korábban megszokta.

Megváltozik a párkapcsolat

Mindenképp megváltozik, hiszen egészen új arcáról mutatkozik be a másik. Sokakat megerősít ez, ugyanakkor sok párnak ilyenkor sérül olyan mélyen a kapcsolata, amit sosem sikerül helyrehozni. Nem arról van szó, hogy tökéletesnek, mindig kedvesnek, tűzről pattant feleségnek, ezermester férjnek kéne ilyenkor lenni, nem ilyesmi dönti el, hogyan alakul a kapcsolat.