Ikerterhesség: felesleges a császármetszés?

Az ikergyerekek többsége császármetszés nélkül, természetes úton is biztonsággal megszülethetne – mutatta ki egy nagy létszámú kanadai kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2013. október 05. Gyarmati Orsolya

Az ikergyerekek többsége császármetszés nélkül, természetes úton is biztonsággal megszülethetne – mutatta ki egy nagy létszámú kanadai kutatás.


Az amerikai gyerekek egyharmada, az ikrek háromnegyede jön világra műtéttel. A császármetszés szükségességének kérdésében végzett kutatások közül egyre több veszi fel a harcot a hosszú ideje élő tévhitekkel, például azzal, hogy aki egy gyermekét műtéttel szülte, az az összes többit is így fogja.

A friss kutatás során az orvosok a meddőségi kezelések következtében növekvő számú ikerszüléseket vették górcső alá. Ikerszülésnél nagyobb a szövődmények veszélye, és több tanulmány szerint a császármetszés mérsékli a kockázatot, ám ezt az állítást nem vetették alá szigorú vizsgálatoknak.

A torontói Sunnybrook Egészségügyi Tudományos Központ Jon Barrett vezette kutatócsoportja 25 ország 2800, ikreket váró kismamáját követte nyomon. A vizsgált ikermagzatok közül az elsőnek születők mind hosszfekvésben fejvéggel helyezkedtek el. Az orvosok többsége ugyanis császármetszést javasol akkor, ha az első iker lábával fordul a szülőcsatorna felé, vagy harántfekvésű, azaz az anya és a magzat hossztengelye derékszöget alkot.