Íme az ADATOK – diákon a legérdekesebb KSH-s számok a demográfiai helyzet kapcsán

A szeptember eleji demográfiai konferenciánkon Pongrácz Tiorné, a KSH Népességtudományi igazgató helyettese is előadott. Beszédében színes ábrákkal szemléltette, hogy a „Ratkó unokák” nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Íme a részletes adatok!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló-esemény
2013. szeptember 16. Paulik András

A szeptember eleji demográfiai konferenciánk második része Pongrácz Tibornénak, a KSH Népességtudományi igazgató helyettesének előadásával kezdődött. Az előadó színes ábrákkal szemléltette, hogy a „Ratkó unokák” nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.


Amíg az 1960-as években 90% esélye volt annak, hogy egy nő házasságot köt, ma már csak 37% ez a szám. Az előadó ábráiból az is kiderült, hogy a mai fiatalok első párkapcsolati formája elsősorban az élettársi kapcsolat. Hangsúlyozta, hogy az élettársi kapcsolatokat tekintve európai viszonylatban közép mezőnyben vagyunk, és azt is, hogy a katolikus országokban lényegesen alacsonyabb az élettársi kapcsolatok száma.

 

 

 

A nagy tudású szakértő előadásából az is kiderült, hogy mi magyarok tradicionális beállítottságúak vagyunk. Az európai országok közül nálunk értettek egyet azzal, hogy hátráltató, ha egy nő keres többet, mint egy férfi. A nyugati társadalmat ez a jelenség egyáltalán nem zavarja.