Indulatos vita folyik Írországban az abortuszszabályozás miatt

Írország miniszterelnöke vérrel írt fenyegető üzenetek és indulatos szidalmak céltáblája lett azóta, hogy kormánya kezdeményezte az ország szigorú abortuszszabályozásának enyhítését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2013. június 14. bencze.aron

Írország miniszterelnöke vérrel írt fenyegető üzenetek és indulatos szidalmak céltáblája lett azóta, hogy kormánya kezdeményezte az ország szigorú abortuszszabályozásának enyhítését.


Enda Kenny kormánya áprilisban törvénytervezetet nyújtott be a parlament elé azzal a céllal, hogy legalizálja a terhességmegszakítást azokban az esetekben, amikor a terhes nő élete veszélyben forog, beleértve az öngyilkosság veszélyének fennállását is. Írországban jelenleg minden körülmények között tilos az abortusz, a törvényjavaslat benyújtását hónapokig tartó heves vita előzte meg.

Múlt szombaton mintegy 40 ezren vonultak Dublin utcáira tiltakozva az abortusz korlátozott legalizálása ellen. A kormányfő a demonstráció után pár nappal határozottan kiállt a kormány elképzelései mellett a parlamentben, és leszögezte, hogy nem “katolikus kormányfőként” akarja képviselni az emberek érdekeit.

“Az egész országban gyilkosnak kiáltanak ki, azzal fenyegetnek, hogy 20 millió csecsemő halála fog a lelkemen száradni. Vérrel írt leveleket és fenyegető telefonokat kapok, tömegével küldözgetnek nekem vallásos jelképeket, medálokat, skapulárékat (szerzetesi vállruhákat), műanyag embriókat” – szemléltette a kormányfő a képviselők előtt, mekkora közfelháborodást keltett az abortuszszabályozás tervezett módosítása.  Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelsőbb bírósági döntés értelmében ugyan végrehajtható, ha a terhes nő élete veszélyben forog vagy félő, hogy öngyilkosságot kísérelne meg, ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe. Az abortuszvita legutóbb tavaly ősszel robbant ki ismét, miután egy indiai nő terhessége 17. hetében meghalt egy írországi kórházban, ahol megtagadták a művi terhesség-megszakítást, jóllehet az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak. A beavatkozást akkor hajtották végre, amikor már nem észlelték a magzat szívhangját, a nőnél azonban időközben vérmérgezés lépett fel, amelynek következtében három nap múlva meghalt.

Kenny abban bízik, hogy az abortuszszabályozás módosítását még a nyári törvényhozási szünet előtt sikerül elfogadni. Nincs könnyű helyzetben, hiszen saját pártja, a jobbközép Fine Gael sem áll ki egységesen az elképzelés mellett, az ír katolikus egyház pedig hónapok óta erőteljes, összehangolt kampányt folytat a törvénymódosítás ellen. Az ír katolikus püspökök a napokban kemény hangú nyilatkozatot adtak ki, amelyben megvádolták a dublini kormányt, hogy félrevezetik az embereket az abortusz legalizálásával kapcsolatban. A püspökök úgy vélték, hogy a javasolt “radikális változtatás” nemcsak a vallásos emberek, hanem az egész ország számára aggasztó. Nyilatkozatukban leszögezték: az abortusz legalizálását semmiféle körülmények között nem lehet “életmentő” szándékkal indokolni.

Az ír katolikus egyház hagyományos befolyása az utóbbi időben jelentősen visszaszorult a napvilágra került, több évtizedre visszanyúló gyermekbántalmazási botrányok sorozata miatt. A szigetországban már van egy fiatal, szekuláris generáció, amely véget akar vetni annak a bevett gyakorlatnak, hogy ír nők a szomszédos Nagy-Britanniába járnak át terhesség-megszakításokat elvégeztetni – jegyezte meg a Reuters. Enda Kenny – aki egyébként rendszeresen templomba járó katolikus hívő – két évvel ezelőtt felemelte a szavát a Vatikán ellen a papi pedofilügyek eltussolása miatt. Az egyházi szexuális visszaéléseket vizsgáló ír jogászok 2011 nyarán megállapították, hogy a Vatikánt súlyos felelősség terheli, mert a háttérből bátorította a pedofilügyek titokban tartását, attól félvén, hogy azok ártanak a katolikus egyház hírnevének. A miniszterelnök “gyalázatosnak” minősítette a Vatikán szerepét, az egyházi törvényeknek az ír büntetőtörvények fölébe helyezését. Közölte: kezdeményezi, hogy törvényben nyilvánítsák bűncselekménynek, ha valaki pedofil ügyben bizonyítékot titkol el a rendőrség elől, még akkor is, ha az információhoz egy pap a gyóntatószékben jutott hozzá. Kenny kijelentette: a XXI. század Írországa nem fog függeni a katolikus hatóságoktól.

“Kormányfőként az a feladatom, hogy a kormány munkáját irányítsam az emberek érdekében. Ez nem korlátozódhat az emberek egyes csoportjaira, az egész nép érdekéről van szó” – mondta Kenny a héten a parlamentben az abortuszvita kapcsán, szavait több képviselő megtapsolta. Hangsúlyozta, hogy nem “katolikus kormányfőként” működik, hanem egy olyan kormányfő, aki “mellesleg katolikus vallású”.