Innen nem mennek el a fiatalok

Családbarátnak lenni nem elsősorban pénzkérdés, az embernek egyszerűen át kell állítani az „agyát” és rengeteg dolog működni tud – mondja a tavalyi évben családbarát önkormányzata díjat nyert Pázmánd polgármestere, aki szerint az idei győztesek is jó úton haladnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát önkormányzat
2013. július 16. szabo.daniel

 Családbarátnak lenni nem elsősorban pénzkérdés, az embernek egyszerűen át kell állítani az „agyát” és rengeteg dolog működni tud – mondja a tavalyi évben családbarát önkormányzata díjat nyert Pázmánd polgármestere, aki szerint az idei győztesek is jó úton haladnak.


A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2005 óta azoknak a városoknak adja át a „Családbarát Önkormányzat” Díjat, melyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik és könnyebbé teszik a gyermeknevelést a hétköznapokban. Az első díjátadó óta harminc település kapott kitüntetést, idén Sárvár, Ózd és Tata. Lapunk az előző évi egyik győztes település, Pázmánd első emberét faggatta arról, vajon mi kell ahhoz, hogy valakiből családbarát település legyen, mi kell ahhoz, hogy az is maradjon, és mi szükségeltetik ahhoz, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el.

Dr. Virányiné Dr. Reichenbach Mónika szerint sok éves munka eredménye, hogy immár családbarát önkormányzatként aposztrofálhatják magukat, noha – mondja – közben rájöttek, a dolog nem is annyira bonyolult, nem annyira megoldhatatlan, mint azt korábban hitték. Sokan anyagi nehézségekkel, támogatáshiánnyal magyarázzák, hogy nem tesznek semmit, pedig elsősorban jó ötletekre és megfelelő szervezésre van szükség.

Pázmándon létrehozták az ország máig legolcsóbban működő napköziét, párbeszédben a szülőkkel és a gyerekekkel az óvoda, iskolai, illetve munkahelyi beosztásokat úgy igazították, hogy mindenkinek a lehető legkényelmesebb legyen, illetve a lehető legmagasabb mértékű családos juttatásokra törekszenek.
Az eredmények önmagukért beszélnek – fogalmazott -, de ez a munka örökké tart, folyamatosan fenn kell tartani, hogy élhető településünk legyen. A tavalyi díj-elnyerés óta megépítették az ország első gumiból készült meseóvodáját is:

De remekül működik a településen az ún. „utcabizalmi hálózat” is, amelynek lényege, hogy minden utcában van egy választott bizalmi ember, akin keresztül közvetlenül lehet „üzenni” a vezetőségnek.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, sok önkormányzattal tartanak kapcsolatot, több településvezető is felkeresi őket tapasztalatcserére. Az egyéni megoldásaikon túl leginkább arra büszkék, hogy sikerül mind több helyi fiatalnak, pályakezdőnek munkát adni, ami – mint fogalmaz – az egyetlen biztos garancia arra, hogy ők itt képzelik el a jövőjüket.