Integrált játszótér: esély arra, hogy a sérült és ép gyerekek megtapasztalják az együttjátszás örömét

Magyar anyukák ötlete alapján fejlesztett játékokkal játszhatnak együtt fogyatékkal élő és egészséges gyerekek öt város játszóterén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészséges gyermek
2015. december 03. Csontos Dóra

Magyar anyukák ötlete alapján fejlesztett játékokkal játszhatnak együtt fogyatékkal élő és egészséges gyerekek öt város játszóterén.


Öt hazai város játszóterein játszhatnak együtt magyar anyukák ötlete alapján fejlesztett játékokkal fogyatékkal élő és egészséges gyerekek. Az egyedülálló, integrált játszótéri játékokat a GE Volunteers Grant pályázaton nyert támogatással telepítik Budapesten, Kisvárdán, Hajdúböszörményben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. Az idehaza fejlesztett speciális eszközöket 2016. október végéig helyezik ki a GE Fényforrás üzletág önkénteseinek segítségével. Az önkéntesek világnapja keretében, december 3-án a GE Fényforrás több mint 1000 munkatársa önkéntes programokon teszi jobbá közösségét világszerte.

Több tízezer fogyatékkal élő gyermeket nevelnek jelenleg Magyarországon, sokuk számára nehézséget okoz, hogy igénybe vegyék a játszótéri játékokat, beilleszkedjenek a közösségükbe. A probléma megszüntetésére öt édesanya által alapított MagikMe nevű hazai vállalkozás olyan játszótéri eszközöket tervez, amelyeken a fogyatékkal élő gyerekek együtt tudnak játszani egészséges társaikkal.

A speciális négylábú libikókán két fogyatékkal élő gyerek hason fekve és két egészséges ülő gyerek játszhat közösen

„Minden huszadik családban találunk egy fogyatékkal élő gyermeket. Az integrált játszótéri játékok lehetőséget adnak arra, hogy a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek, illetve családjaik megtalálják az együttjátszás, valamint az együttműködés örömét először a játszótéren, később az élet más-más területén.” – fejtette ki Harsányi Eszter, a MagikMe egyik alapítója.

Annak érdekében, hogy minél több gyermek számára elérhetőek legyenek a speciális játékok, az Unicef hivatalos partnereként működő, az eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztését célzó Kincs-Ő Közhasznú Alapítvány a GE Fényforrás üzletágával együttműködésben indult a GE Volunteers Grant pályázatán. A pályázaton elnyert több mint 3,5 millió forint segítségével minden egyes városban telepítenek játszótéri játékot, ahol a GE Fényforrás üzletág telephelyei megtalálhatók.

A vállalat az anyagi támogatáson túl önkéntes munkával is támogatja a kezdeményezést. A GE önkénteseinek segítségével az első játszóteret 2016. április 7-én Újpesten bővítik ki a fogyatékkal élő gyermekek számára is használható „Pillangó” fantázianevű játékkal. A speciális négylábú libikókán két fogyatékkal élő gyerek hason fekve és két egészséges ülő gyerek játszhat közösen. A budapesti kezdeményezést követően az év folyamán kerül sor további játszótéri játékok kihelyezésére Kisvárdán, Hajdúböszörményen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A fogyatékkal élő gyermekek számára is használható „Pillangó” fantázianevű játék

„Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja.  A világnap alkalmából december 3-án világszerte 13 üzemünk több mint ezer munkatársa csatlakozik önkéntességi kezdeményezéseinkhez, hogy jobbá tegyék közösségük életét. Idehaza budapesti, kisvárdai, nagykanizsai és zalaegerszegi gyárunk munkatársai is önkéntesként járulnak hozzá a jó ügyhöz. Az üzletág és önkénteseinek elkötelezettsége teszi ugyancsak lehetővé, hogy jövőre számos fogyatékkal élő kisgyerek átélhesse a játszótéri játék önfeledt örömét Magyarországon.” – mondta Kalocsai Kinga, a GE Fényforrás üzletágEurópa, Közel-Kelet és Afrika régiójának kommunikációs vezetője.