Ír püspökök: elég volt a megszorító intézkedésekből!

Az ír katolikus püspökök felszólították az ír kormányt, hogy vessen véget demoralizáló és pusztító megszorító intézkedéseinek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusztörvény
2013. október 12. Gyarmati Orsolya

Az ír katolikus püspökök felszólították az ír kormányt, hogy vessen véget demoralizáló és pusztító megszorító intézkedéseinek.


A Maynooth-béli Saint Patrick’s College-ben tartott kétnapos püspökkari konferencia eredményeként született felszólítás lényege, hogy az egyház emberei hét katolikus szociális csoporttal karöltve felhívják a kormány figyelmét arra, milyen katasztrofális hatása van az elmúlt évek súlyos megszorításaitól terhes politika a társadalomra.

„Minden további, a jövedelmeket érintő megszorítás a családok alapvető jóléthez való jogát fogja sérteni, tönkreteszi a társadalmi kohéziót, ami pedig elengedhetetlen feltétele egy hosszan tartó és fenntartható gazdasági felépülésnek.

A válság kezdete óta minden egyes sikeres költségvetéssel párhuzamosan a támogatási rendszerek leépülését látjuk, amelynek következtében egyre többen süllyednek szegénysorba, és válnak képtelenné arra, hogy eltartsák családjaikat.

A püspökök úgy vélik, ezek az intézkedések szélesítik és mélyítik a társadalmi egyenlőtlenségeket. Szerintük az elmúlt évek szociális és gazdasági politikája a hibáztatás kultúrájának születését eredményezte.

A püspökök hálájukat fejezték ki azok iránt, akik a nemrég elfogadott abortusztörvény ellenzése során kiálltak a katolikus egyház mellett, ami Írországban azt vallja, hogy abortuszt még akkor sem lenne szabad elvégezni, ha az anya élete veszélyben forog, írja az Irish Times.