Írország igennel szavazott a melegházasságra

Bár hivatalos eredmény még nincs, mindkét oldal bejelentette, igennel voksoltak az írek a melegházasság engedélyezésére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
döntés
2015. május 23. Csontos Dóra

Bár hivatalos eredmény még nincs, mindkét oldal bejelentette, igennel voksoltak az írek a melegházasság engedélyezésére.


Habár a szavazatok számlálása még tart, az RTE állami médiavállalat becslése szerint az „igen” tábor győzelme elsöprőnek tűnik. Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol, de még Aodhan O’Riordain, az esélyegyenlőségért felelős miniszter szerint is győztek a melegházasságot támogatók.

A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát, szemben a más országokban – mint például Franciaországban – tapasztaltakkal, ahol az egyház tiltakozása nyilvános és aktív volt. Írországban világi vallási csoportok vezették a „nem” kampányt. A tervezet egyik fő ellenzője, John Murray, az Iona Intézet katolikus jogvédő szervezet egyik tisztségviselője azt mondta: „Mindenki az igenek győzelmét jósolja, ami csalódást okoz nekem.” – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A népszavazáson a részvételi arány példátlanul magas volt. A parlamenti képviselők többsége támogatta a melegek házassághoz való jogát, míg sokan a gyerekek egészséges fejlődését féltik.