Írország: legalizálhatják a beteg magzatok abortálását?

Egy amerikai abortuszpárti szervezet azért kampányol, hogy Írországban engedélyezzék azoknak a magzatoknak az elvetését, akik várhatóan valamilyen súlyos betegséggel születnének.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2014. március 31. Gyarmati Orsolya

Egy amerikai abortuszpárti szervezet azért kampányol, hogy Írországban engedélyezzék azoknak a magzatoknak az elvetését, akik várhatóan valamilyen súlyos betegséggel születnének.


A new yorki Center for Reproductive Rights (CRR) azért lobbizik, hogy az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága szüntesse meg Írországban azt a szerintük “kegyetlen, embertelen és degradáló”  gyakorlatot, hogy megtagadják az abortuszt az anyáktól olyan esetekben is, ahol a magzat súlyosan beteg. A CRR úgy véli, hogy a várandós nők alapvető emberi joga sérült egészen idáig, hiszen Írországban – nagyon ritka eseteket kivéve – tilos a terhességmegszakítás.

A CRR szándékával több probléma is van: először is, kissé fura, hogy egy olyan szervezet hivatkozik az emberi jogok védelmére, amely az abortuszért kapmányol, amely álláspontja szerint akár a 9. hónapban is elvégezhető.

A CRR nem igazán nevezhető együttérzőnek sem, hiszen a beteg magzatokra általában “életképtelen”-ként, vagy “élettel összeegyeztethetetlen állapotú”-ként utalnak, és egy pillanatig sem gondolnak azokra a családokra, akik a várható nehézségek ellére is vállalják és szeretettel fogadják és nevelik fel a nem egészségesen születő gyermekeket. Érdemes megemlíteni Eliot Mooney történetét. A kisfiú 13-as triszómia (Patau-kór) tüneteivel jött a világra. Ennek a betegségnek a túlélési aránya rendkívül alacsony. A kis Eliot 99 napig élt – mégis, rövid kis itt tartózkodása is rengeteg szeretetet és örömet hozott családjába.

A Life News szerint itt az idő, hogy a CRR végre leálljon hitetlenel, hamis kampányával, amelyben éppen az emberi jogokra hivatkozik, miközben valódi célja azokkal éppen ellentétes. Ha az ír emberek ezt felismernék, akkor esélyük lene rá, hogy az ENSZ ne az ilyen lobbicsoportok, hanem a valós emberek valós igényeit vegye figyelembe.