Iskolába készülünk 6. – Beiratkozás

Az a pillanat, amikor elindulunk az iskola felé, és beíratjuk a gyerkőcöt, az valaminek a kezdetét jelenti. De ezzel együtt véget is ér lassan egy korszak mindannyiunk életében, és kitárul egy új világ kapuja, melyet izgalommal és - valljuk be - némi félelemmel várunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
általános iskola
2016. április 02. Csontos Dóra

Az a pillanat, amikor elindulunk az iskola felé, és beíratjuk a gyerkőcöt, az valaminek a kezdetét jelenti. De ezzel együtt véget is ér lassan egy korszak mindannyiunk életében, és kitárul egy új világ kapuja, melyet izgalommal és – valljuk be – némi félelemmel várunk.


Körbejártuk az iskolákat, tájékozódtunk mindenről, amiről csak lehetett. Talán csak az okoz némi feszültséget, hogy felveszik-e a gyereket, mert több iskolában óriási a túljelentkezés. Azért, hogy megkíméljük magunkat további idegeskedéstől, hasznos, ha a beiratkozásról is pontos információink vannak.

Ha a gyermek az adott évben 6. életévét augusztus 31-ig betölti, iskolakötelessé válik. A törvény szerint az óvoda vezetője dönt az iskolakötelezettségről, de a gyakorlatban az óvónők a szülőkkel együtt döntenek erről a kérdésről. Vitás esetekben iskolaérettségi vizsgálatot lehet kérni a kerületi Pedagógiai Szakszolgálattól (régi nevén Nevelési Tanácsadó), és ez alapján döntik el az iskolakötelezettséget. Március végére ezek a vizsgálatok elvileg lezajlottak, tehát rendelkeznünk kell már egy olyan határozattal, hogy javasolják vagy sem gyermekünk iskolába lépését.

Ha igen, akkor már nincs más hátra, „csak” elmenni az iskolába és beiratkozni. 2016-ban ennek időpontjai országosan: április 14-15. A dátumok már kikerültek az iskolák kapujára, honlapjára, ahol a helyi sajátosságokról is tájékozódhatunk.

Néhány iratra is szükség lesz, ezeket vigyük magunkkal. Az iskola kérhet nyilatkozatokat, melyek általában letölthetőek az intézmény honlapjáról, így előre tudunk készülni. Nyomtassuk ki ezeket, és kitöltve, aláírva vigyük magunkkal. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor legalább nézzünk rá a nyomtatványokra, hogy tudjuk, hogy mit kell majd kitöltenünk.

A beiratkozáshoz a következő iratokra lesz szükségünk:

  • születési anyakönyvi kivonat,
  • személyazonosításra alkalmas, lakcímet is igazoló hatósági igazolvány,
  • TAJ kártya,
  • oktatási azonosító szám, melyet az óvodától kapnak meg a szülők,
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését igazoló dokumentum (óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadó által kiállított iskolaérettségi szakértői vélemény, Szakértői Bizottság szakértői véleménye),
  • nem magyar állampolgár esetén regisztrációs igazolás, tartózkodási kártya.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!