Iskolakezdés? Spórolni ér!

A szeptember iskolásoknak és szülőknek egyaránt nagy jelentőséggel bíró hónap. A gyerekek újra visszaülnek az iskolapadba, ám a szülők már augusztusban azon törik a fejüket, hogyan gazdálkodják ki az extra kiadásokat szeptemberre. Íme néhány ötlet, hogyan spórolhatunk az évkezdésen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2014. augusztus 19. Gyarmati Orsolya

A szeptember iskolásoknak és szülőknek egyaránt nagy jelentőséggel bíró hónap. A gyerekek újra visszaülnek az iskolapadba, ám a szülők már augusztusban azon törik a fejüket, hogyan gazdálkodják ki az extra kiadásokat szeptemberre. Íme néhány ötlet, hogyan spórolhatunk az évkezdésen.


A kiadás csökkentésének elengedhetetlen eleme a tervezés. Először is mérjük fel, hogy mire van szüksége a gyermeknek. Ezután nézzük meg a különböző áruházak szórólapjait, mert a legtöbb helyen más és más részleg az akciós. Előfordulhat, hogy az egyik helyen épp a sportfelszerelés, míg máshol a füzetek az olcsóbbak. Lehetőleg hagyjuk a vásárlást augusztus végére,  mert így sok termékért jóval kevesesebb pénzt kell kiadnunk. Tartsuk szem előtt azt is, hogy ne mindenből a legolcsóbb terméket vegyük, mert ha az az első héten tönkremegy, kétszer kell fizetnünk ugyanazért a dologért.

Amikor a mesehős visszainteget!

Gondoljuk meg, hogy a gyermekünket magunkkal szeretnénk-e vinni a bevásárlókörútra. A kisebbek nagyon könnyen elcsábíthatóak olyan termékekkel, amin az éppen aktuális mesehősök láthatóak. Ha mégis együtt vásárlunk, szögezzük le, hogy legfeljebb egy-két füzetet választhat a gyerek, a többi tanszerről viszont mi döntünk.

Cserebere

Rendszeresen előfordul, hogy az a tanszer, amit év elején meg kellett venni, év végén érintetlenül kerültek haza az osztályteremből. Érdemes a családot, barátokat, szomszédot megkérdezni, mert lehet, hogy porosodik a dobozban egy-egy elfelejtett munkafüzet, atlasz vagy alsó osztályos számolást segítő holmi. Tankönyvek esetében bölcs döntés először körbekérdezgetni az ismerősöket, mert sokat spórolhatunk, ha az alig használt könyveket mi is befogjuk. Ugyanez fordítva is igaz: ha megveszünk valamit, ami az évet egyben kibírta szamárfülek és irka-firkák nélkül, akkor érdemes továbbadni vagy antikváriumban leadni. Így visszanyerhetünk az árából, és még a környezetet is óvjuk!

Díszítsünk mi magunk!

Ma már számtalan tipp és trükk áll rendelkezésünkre, amivel otthon, házilag készíthetünk mutatós használati tárgyakat. Miért éppen a sulira készülődést hagynánk ki a mókából? A füzetekre, könyvekre mi magunk is könnyen készíthetünk ötletes csomagolókat, akár egy elfeledett térképből vagy régen nem használt textilanyagból. A nevünket feltüntető színes matricákról sem kell lemondanunk, mert az interneten már több olyan oldal is van, ahonnan ingyen letölthető rengeteg változat.

Van, amin jobb, ha nem spórolunk!

Az iskolatáska az, amit jobb, ha drágábban veszünk, mert ez egy hosszútávú befektetés. Fontos, hogy erős, strapabíró legyen, mert akár tíz kilót is el kell bírnia. Figyeljünk a hátmerevítésre és párnázásra. A legjobb az anatómiai háttáskák, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a lehető legkevésbé terlheljék a gerincoszlopot.

A piszkos anyagiak…

Sok önkormányzat ad beiskolázási segélyt különböző értékben. Ez általában 5 és 10 ezer forint értékű utalványt vagy iskolakezdési csomagot jelent. A támogatás mértéke és mibenléte településenként, illetve a főváros esetében kerületenként változhat, így érdemes ellátogatni a helyi önkormányzathoz. Ezen felül béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást kaphatnak azok a munkavállalók, akiknek a gyermeke (vagy a vele egy háztartásban élő házastársának a gyermeke) közoktatásban tanul, családi pótlékra jogosult. Ez a támogatás a minimálbér 30 százaléka is lehet: ez 2014-ben 30 450 forint. Ez a támogatás évente egy alkalommal – gyermekenként – mindkét szülőnek jár, akár ugyanattól a munkáltatótól. Az utalványokat a tanévkezdés előtti 60. naptól lehet felhasználni taneszköz, tankönyv vagy ruházat vásárlására.