Ismerős helyek titkai – Városi séták mindenkinek

Ismered a közvetlen környezeted, ahol élsz? Lehet, hogy eddig azt hitted, de ha valaki megkérdezi tőled, hogy a szomszéd ház miről nevezetes, már nem biztos, hogy tudsz válaszolni. A városi sétákat eredetileg azért találták ki, hogy a különböző építészeti stílusokat, vagy történelmi korok emlékeit megismertessék az érdeklődőkkel. Aki rákapott az ízére, egyre extrémebb kalandokba sodródik...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
barát
2016. január 15. Vajda Boglárka

Ismered a közvetlen környezeted, ahol élsz? Lehet, hogy eddig azt hitted, de ha valaki megkérdezi tőled, hogy a szomszéd ház miről nevezetes, már nem biztos, hogy tudsz válaszolni. A városi sétákat eredetileg azért találták ki, hogy a különböző építészeti stílusokat, vagy történelmi korok emlékeit megismertessék az érdeklődőkkel. Aki rákapott az ízére, egyre extrémebb kalandokba sodródik…


A szecesszió és Kína határán

A városi séták egyre népszerűbbek, az internetes böngésző rengeteg találatot dob ki a legkülönbözőbb témákat és helyszíneket kínálva felfedezésre. Kontinensek és évszázadok távlatai lehet, hogy a valóságban csak egy utcányira vannak egymástól. A művészettörténeti irányzatok vagy történelmi korok szerinti séták mellett megjelentek a gasztrotúrák, a szubkultúrák, az irodalmi vagy más művészeti ágak képviselőinek nyomában járó programok.

A “Sercli”-n a malmokat és a kézműves pékségeket lehet végigjárni és végig kóstolni, máshol feltárulnak a régi és a mai cukrászmesterek titkai az édesszájúak nagy örömére, miközben az is kiderül, hogy milyen édességeket ettek a pestiek az elmúlt évszázadokban. Felfedezhetjük a budapesti kínai negyedet, ázsiai hangulattal , kultúrával és ízekkel ismerkedhetünk. Íróink, költőink nyomába eredve megnézhetjük az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézhetjük verseiket, szerelmi történeteket. Kávé, süti, irodalom egy kávéházi törzshelyen, a műszaki érdeklődésűeknek pedig technika- és kultúrtörténeti csemegék másutt.

Szabadulás és kalandozás

Különleges és emlékezetes élménye egy város felfedezésének a kalandtúra. A “küldetést” néhány fős csapatok teljesíthetik, és miközben a megoldáson törik a fejüket, rejtett vagy éppen a szemüket kibökő, de soha észre nem vett helyszínekre jutnak el. Az Urbango magyar fejlesztésű játék, de egyre több külföldinek is kedvence lett. Induláskor egy útmutató csomagot kapnak a játékosok, kincskereső módszerrel kell megtalálniuk a következő állomásokat és végül a kincset. Ha valahol nagyon elakadnak, telefonon kérhetnek segítséget. Bár a részletek titkosak, annyit el lehet árulni, hogy a  célba érkezés mindig emlékezetes élmény, sőt, ha valaki születésnapra vagy leánybúcsúra készül, akár valami egyedi, személyre szóló meglepetést is kérhet az alternatív városfelfedező bulihoz.

Nem csak turistáknak!

Szinte minden nagyvárosban hirdetnek önkéntesek olyan sétákat, ahol a kirándulóknak megmutatják a hely látványosságait. Ezeket az ingyenes programokat( free city tour) különböző nyelveken egyetemisták vagy éppen társaságra, új ismerősökre vágyó lelkes  nyugdíjas csoportok is meghirdethetik a világhálón. (A séta végén örömmel elfogadják az önkéntes adományokat.) Azonban nem csak külföldi turistáknak ajánljuk, akár idegen nyelvgyakorlása céljából is érdemes a hazai lehetőségeket megcélozni, külföldön járva pedig sokkal életszerűbb, az útikönyvekből kimaradt helyekre is eljuthatunk így.

Vigyázat, gyerekkel vagyok!

A gyerekek a „Sétáljunk egyet!” felszólításra általában nem jönnek lázba, a játszótér, a gesztenyegyűjtés, a jégen csúszkálás vagy a kacsaetetés már kellő motiváció lehet, ám ha valami újdonságot akarunk a mindennapi rutinba csempészni, és nem csak a hinta mellett állni, menjünk velük együtt tematikus sétára! Ha a felkínált lehetőségek között nem találunk kedvünkre és a korosztálynak valót, támaszkodjunk ebben is a kreativitásunkra,, és szervezzünk DIY sétát!

Több előkészületet, energiát igényel, de biztosan személyre szabott lesz, ha magunk állítjuk össze a az útvonalat. Ráadásul, mivel ismerjük a gyerkőcök teherbíró képességét, nem kell azon bosszankodnunk, hogy idő előtt le kell lépni a csoporttól. Fontos, hogy ne szülői akció, hanem közösen kitalált program legyen, hívjuk meg a barátokat, rajzoljuk meg az útvonalat. Az előkészületekbe be lehet vonni a többieket is, akár úgy, hogy kiskamasz kortól már mindenki maga ismertet egy-egy helyszínt. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy a házakat jól megfigyeljük, megkeressük a közelben lévő szobrokat, érdekes kapukat. Készítsünk képeket, otthon le is rajzolhatjuk ,amit láttunk.

Ötletek kiskamaszoknak:

Duna-parti szobrok

A Pál utcai fiúk nyomában – Füvészkert és környéke

Vadlesen a Terézvárosban (imaginebp.hu)

Itt születtem én…

Egyik ismerősöm a negyvenedik születésnapja alkalmából autóba ültette a családot, és elvitte őket a város másik felébe, ahol gyerekkorát töltötte. Megnézték a házat, ahol lakott, elsétáltak a templomhoz, ahol a szülei esküvője és az ő keresztelője volt, hétvége lévén az általános iskolába nem tudtak bemenni, de az épületet, az udvart így is látták, és sok vidám történet előkerült. Azóta több hasonló “túrát ” szerveztek már, külön időt szentelve a nagyszülők lakhelyének megismerésére is. A személyes kötődés még olyan környéken is tartogat érdekes megfigyelnivalókat, ahol mások csak átrohannak.

https://hosszulepes.org/hu

http://imaginebp.hu/turak/

http://www.budapestisetak.hu/

Játszanak velünk! Érdemes!

http://csaladhalo.hu/cikk/szinek/jatek-nyerj-urbango-jegyet