Ismét Perinatus-napok!

Ismét megrendezi a Perinatus Alapítvány előadás-sorozatát. Az évről évre egyre nagyobb létszámú - szakmabeli és laikus - érdeklődőt vonzó rendezvény a várandósság, a szülés-születés és gyermekágy időszakának lelki vonatkozásaival foglalkozik, segítséget nyújtva az anya szülésének lélektani feldolgozásához illetve a csecsemők viselkedésének korrigálásához.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alapítvány
2013. szeptember 10. Gyarmati Orsolya

Ismét megrendezi a Perinatus Alapítvány előadás-sorozatát. Az évről évre egyre nagyobb létszámú – szakmabeli és laikus – érdeklődőt vonzó rendezvény a várandósság, a szülés-születés és gyermekágy időszakának lelki vonatkozásaival foglalkozik, segítséget nyújtva az anya szülésének lélektani feldolgozásához illetve a csecsemők viselkedésének korrigálásához.


Idén szeptember 20-22 között kerül sor a Perinatus napokra. Alább közöljük az alapítvány részletes programját.

Szeptember 20. péntek

17.00 – 18.30 Közérthetően a PCOS (policisztás ovárium szindróma) és az inzulinrezisztencia meddőségi vonatkozásairól

A termékeny korú nők egyik leggyakoribb hormonális problémája a policisztás ovárium szindróma, amely egy komplex, az anyagcserét, hormonrendszert, immunrendszert és pszichés egyensúlyt befolyásoló megbetegedés. Hatása többrétű: az érintett egyén a külső tünetek okán stigmatizáltnak érzi magát annak jelentős lelki terhével. A menstruáció- és peteérés zavaraiból fakadó elhúzódó gyermekáldás a család mikro- és makrokörnyezetében okozhat feszültséget.

Előadó: dr. Breyer Helga belgyógyász szakorvos

18.30 – 20.00 Hogyan segíthet az Autogén Tréning relaxációs módszere a foganás, várandósság, szülés-születés és szoptatás időszakában?

Várandós anyukák számára sok pozitív lehetőséget nyújt, ha megismerkednek a relaxáció alapvető formáival, gyakorolnak rendszeresen. Saját egészségük és a baba jólléte is függ attól, mennyire fáradt, stresszes az anyuka – és tegyük hozzá, az apuka is. Ezekről az alapvető kérdésekről beszélgetünk Tolnay Katival, akinek második babája a relaxáció áldásos hatását élvezhette. A beszélgetésbe kérdésekkel, történetekkel minden résztvevő bekapcsolódhat. A gyakorlatban is bemutatunk egy lazítási módszert.

A beszélgetésen részt vesz:
Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapueta és Tolnay Katalin

Szeptember 21. szombat

11.00 – 13.00 Már ketten, még nem hárman – a párkapcsolat megtermékenyítő ereje

Beszélgetőkör a családdá válásról

Kötetlen beszélgetésre hívjuk az érdeklődőket, amelyben a következő témákat járjuk körül:
• hogyan lehet akadály és/vagy lehetőség a megtanult szülői minta a saját párkapcsolatunkban – a minták meghatározó ereje és a változtatás lehetőségei,
• távolság és közelség a párrá/családdá válás folyamatában,
• melyek az eredeti családunkról való leválás jelei,
• házasságkötésünk vagy közös gyermekünk születése hogyan viszonyul az elköteleződéshez,
• az intimitás szintjei a kapcsolatokban,
• mikor válik lehetővé, hogy kettőből hárman legyünk? Van-e helye a harmadiknak?
A beszélgetést vezeti: Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés segítő szakember, családterápiás képzésbe járó szakember és Majoros István mentálhigiénés szakember, családterápiás képzést végzett szakember.

14.00 – 15.30 Koraszülöttek – Betekintés a Peter Cerny Alapítvány Mentőszolgálat működésébe

A koraszülöttek élettani jellemzői alapvetően meghatározzák azokat a teendőket, amelyeket világra születésük után maradéktalanul biztosítani kell. Az előadás a meg- születés pillanatától a neonatális intenzív centrumba való eljutásig szükséges neonatológiai feladatokra koncentrál, ugyanakkor áttekintést ad azokról a kérdések- ről is, amelyek az oly esendő betegcsoport későbbi életminőségét befolyásolják. A neonatális ellátás „fehér területeinek” lefedését megkísérlő, 25 éve folyamatos inno- vációkat bevezető Peter Cerny Alapítvány ismertetésre kerülő programjai, azok rendszerszerű működése, lehetőséget ad az életképesség határán lévő koraszülöt- teknek, továbbá családtagjaiknak ahhoz, hogy ezzel a váratlan és kétségbeejtő hely- zettel a lehető legjobban megküzdjenek és ezen az embert próbáló életszakaszon a lehető legkevesebb károsodással átjuthassanak.

Előadó: Dr. Somogyvári Zsolt PhD., MSc. gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője

16.00 – 17.00 Beszélgetés a császármetszésről: más-kép/p

Miért jön világra minden harmadik baba császármetszéssel? Hogyan vélekedünk mi a császármetszésről?

Mit érezhet az édesanya, ha nem úgy alakult a szülése, ahogy tervezte? Milyen lelki okok húzódhatnak a császármetszés hátterében? Megváltoztatható-e a megváltoztathatatlan? Milyen változtatási lehetőséget hordoz a szülés élményének érzelmi feldolgozása? Mi is az érzelmi feldolgozás? Mi segítheti a kötődést a császáros babák és édesanyjuk között? Hogyan segíthetnek az édesapák, a család? Mit érezhetnek a kisbabák? Hogy hat az anya érzelmi feldolgozása a babával való kapcsolatra? Milyen lehetőséget teremt mindez a következő baba érkezéséhez? Mikor és hogyan érde- mes segítséghez fordulni? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, beszélgetünk.

A beszélgetést kísérő szakemberek: Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés segítő szakember, Nováky Rita szülésznő és dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász, onkológus a természetes születés és a minimális sebekkel járó nőgyógyászati műtétek megszállottja

17.00 – 18.30 Zsófi születése. Egy édesanya története, belső útjának állomásai

Zsófi császármetszéssel jött a világra. Édesanyja két császármetszés után vágyott rá, hogy harmadik gyermekét természe- tesen hozza a világra és erre tudatosan készült. Először az előző szülések élményé- vel kellett megkűzdenie, az érzésekkel amik a legváratlanabb pillanatokban bukkantak elő. A bizalommal magában és másokban. A gondolattal, hogy mi van, ha mégsem így sikerül…
Az édesanya saját belső útjáról beszél, megélt tapasztalatairól, érzéseiről. Az ő szavait idézve:
„Számomra leginkább két dolgot „tanított” Zsófi születése, az elfogadást és az elen- gedést. Elfogadni azt, hogy az első két gyermekemet úgy hoztam világra, ahogyan, az önmagammal megteremtett kapcsolat segítségével megfogalmazni a születésük- kel kapcsolatos érzéseket, megengedni magamnak a „negatív” érzéseket is ezzel kapcsolatban: a dühöt, a haragot, a fájdalmat, a szomorúságot. És mindezeken keresztül megfogalmazni azt, hogy miért fontos, hogy a harmadik kislányomat is megpróbáljam megszülni természetes módon, segítséget elfogadni a szüléshez vezető úton és a vajúdás alatt, aztán megélni azt, hogy Zsófinak is végül császármetszéssel kell megszületnie. Elfogadni, hogy „nem sikerült”, de tudatosítani, hogy a jövőre nézve miért is volt ez nekem fontos, és miért is érte meg a fáradtságot: az önismereti munkát és a 15 óra vajúdást egyaránt. Hogy annak ellenére, hogy Zsófi is császármetszéssel született, letenni azt a csomagot, amit a saját születésemmel kaptam és – remélhetőleg – egy új csomagot adni a lányaimnak, ha már úgy hozta a sors, hogy mindhárom gyermekem kislány, akik egyszer valószínűleg szintén gyerekeket hoznak majd a világra.”

A beszélgetésen részt vesznek: az édesanya és a folyamatot kísérő szakemberek: Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés segítő szakember, Nováky Rita szülésznő, Schanda Mónika dúla, dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász, onkológus

Szeptember 22. vasárnap

14.00 – 15.15 „Anyává édesülni az örökbefogadás által”

Bíró Rita örökbefogadó édesanyaként és szakemberként mesél a meddőségi kezelések testi és érzelmi terheiről; a gyermek utáni vágy által motivált önismereti munka sorsfordító erejéről; a veszteségek elgyászolásának fontosságáról; az örökbefogadásra való felkészülés és várakozás időszakáról; a „veszteség háromszögéről”.

Előadó: Bíró Rita life coach

15.30 – 16.45 A nővé és anyává válás próbatételei a mesében

Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a női személyiségfejlődés azon életkori szakaszai, amelyek a női kiteljesedéshez és az „elég jó” anyává váláshoz vezető út szinte kikerülhetetlen lépcsőfokai. Meseelemzései és kutatásai alapján az előadó olyan lélektani mesekategóriákat állított fel, amelyek a már ismert fejlődési szakaszoknál differenciáltabb személyi- ségképet tárnak elénk. Ilyen életszakaszok pl. az Okos lány-, a Hófehérke-, a Napleánya-, a Világszépe-korszak.
Az egyes életkorok meséi arra hívják fel a figyelmet, hogy az anyává válás testi és lelki érettségéhez fontos megélni az egyes fejlődési fázisokban rejlő lehetőségeket, mint pl. a Jószívű lány-korszakban a másokkal való törődést, a gyengébbek, eleset- tebbek segítését, a gondoskodást, ami így a koraserdülőkorban megjelenhet az állatok gondozási vágyában is. Választ találhatunk a mesékben arra a kérdésre is, hogy milyen próbatételek szükségesek a női kiteljesedéshez, valamint annak átéléséhez, hogy nagyobb öröm rejlik az önátadásban, s, hogy önmagunk minden áron való előtérbe helyezésénél fontosabb a másik. Az önátadáshoz szükséges bizalom, valamint kinyílás a világ dolgai és embertársaink felé, majd mindezek önmagunkba fogadása feltételezi azt a lelki érettséget, amellyel paralel megnyílhatnak a test csatornái is egy új élet befogadására. Hogyan juthat el a nő a lelki fejlődés útján arra a szintre, hogy önmaga háttérbe állítását ne értelmetlen önfeláldozásként élje meg, hanem ellenkezőleg: az önkiteljesítés részeként, ami boldogságérzéssel jár együtt?

Szóljanak minderről a mesék!

Előadó: Dr. Antalfai Márta PhD, ECP klinikai szakpszichológus

17.00-18.30 A gyermekek érkezése – családi életciklus-váltás, mint növekedési lehetőség.

A családok életében fontos mérföldkő, beavatás az első gyermek érkezése, a testvérek megszületésével pedig újabb életszakaszok köszöntenek be. Ezeket az alapvető változásokat vesszük sorra abból a szempontból, hogy a rendszer átalakulását természetszerűleg kísérő bizonytalanságok hogyan hatnak, szót ejtünk a lehetséges erőforrásokról és buktatókról, és arról, hogy az életciklus-váltás hogyan hordozza magában a növekedés, fejlődés lehetőségét a család egésze és a tagok számára egyaránt.

Előadók: Máriás Petra családi tanácsadó és Bánki László pszichológus