Iszlám Állam: gyerekbesorozás, agymosás

Legalább 400 kisgyereket sorozott be az Iszlám Állam az elmúlt négy hónapban. A gyerekeknek pénzt ajánlanak, majd elindul az agymosás, az átnevelés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
besorozás
2015. március 25. Gyarmati Orsolya

Legalább 400 kisgyereket sorozott be az Iszlám Állam az elmúlt négy hónapban. A gyerekeknek pénzt ajánlanak, majd elindul az agymosás, az átnevelés.


Január óta több száz gyereket sorozott be soraiba az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet – közölte a londoni székhelyű, szíriai emigránsok alkotta Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) kedden.

A megfigyelő központ szerint legkevesebb 400 fiatalkorút, az úgynevezett “Kalifátus Kölykeit” részesítette katonai kiképzésben és ideológiai oktatásban a szélsőséges iszlamista szervezet. A fiatalkorúkat iskolák, mecsetek és nyilvános helyek közelében környékezik meg, s gyakran pénzt ajánlva csábítják magukhoz – áll az OSDH közleményében.

“Azért használnak gyerekeket, mert könnyű “átmosni az agyukat”. Azt teremtenek belőlük, amit akarnak… ” – mondta Rámi Abder-Rahmán, az emigráns szervezet vezetője.

Az IÁ ideológiája, amely az iszlám törvények, a saría sajátos olvasatán alapszik, indokoltnak tekinti a nézeteikkel ellenkező, illetve az azokba be nem illő emberek megölését. A szervezet önkényesen dönti el, hogy éppen kit s miért tekint ellenségnek, és a szerinte a saría ellen vétőket gyakran különös kegyetlenséggel kivégzi.

A gyilkosságokról előszeretettel készít és tölt fel videókat az internetre, köztük olyanokat is, amelyekben gyerekek is részt vesznek a gyilkosságban, illetve maguk követik azokat el. Március elején az IÁ egyik videofelvételén egy fiatal fiú lőtt agyon egy izraeli arab férfit, akiről a terroristák azt feltételezték, hogy kém. A francia hatóságok arra gyanakodnak, hogy a tizenéves a Toulouse-ban és Montauban városában 2012 márciusában három francia katonával, három gyerekkel és egy zsidó iskola tanárával végző Mohamed Merah féltestvére lehet.

Abder-Rahmán szerint az IÁ azért folyamodik a kiskorúak besorozásához, mert az év eleje óta mindössze 120-an csatlakoztak a szervezethez. Ez részben a török határellenőrzés megerősítésének tudható be, ahol a külföldi állampolgárok próbálnak átjutni Szíriába, hogy a terroristákhoz csatlakozzanak. A IÁ uralma alatt lévő szíriai területeken viszont elég gyerek van, akiket fel tudnak használni céljaikra. A szülőket arra buzdítják, hogy gyerekeiket küldjék el a kiképző táborokba, illetve gyakran a tudtuk nélkül csábítják magukhoz a fiatalokat.

A táborokban a fiatalkorúakat megtanítják az éles lövészetre, hadviselésre és autóvezetésre – áll az OSDH közleményében. Az IÁ viszont nem csak harctéri feladatokra toborozza a gyerekeket: sokakat informátornak vagy a támaszpontjaik őreinek vesznek fel. A megfigyelő központ megjegyezte, hogy a születési rendellenességgel rendelkező fiatalokat is szívesen fogadja sorai közé.