Itt a felső légúti hurutok szezonja!

Többnyire vírusok okozzák, nem különösebben veszélyes, de rengeteg kellemetlenséget, sírást-rívást okoz a kicsiknek az a betegség típus, amit megfázásnak szoktunk nevezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 28. Gyarmati Orsolya

Többnyire vírusok okozzák, nem különösebben veszélyes, de rengeteg kellemetlenséget, sírást-rívást okoz a kicsiknek az a betegség típus, amit megfázásnak szoktunk nevezni.


Ha figyelsz néhány alapvető óvintézkedésre, talán sikerül csökkenteni a nyűgösen, betegen töltött napok számát.

Környezet
A fűtési szezon kezdetétől fogva különösen fontos, hogy ne legyen 21-22 foknál melegebb a lakásban, és gondoskodj a rendszeres szellőztetésről, párásításról. A száraz melegben kiszáradó nyálkahártya fogékonnyá válik a fertőzésekre.
A másik alapvető óvintézkedés, hogy rossznak számító időben is napi több órát töltsetek lehetőleg jó levegőjű helyen a szabadban, sok-sok mozgással. Megfelelő öltözékben – ami nem túlöltöztetést jelenet, hanem például vízálló nadrágot, esőkabátot, kényelmes, strapabíró cipőt – mindez nem jelenthet problémát. Sem az eső, sem a szél, sem a hideg nem okoz önmagában betegséget. A legegyszerűbb náthát is kórokozóknak köszönhetjük, nem az időjárásnak.

Kerüld a zsúfoltságot!
Amíg csak tehetitek, kerüljétek nagy ívben azokat a helyeket, ahol sok ember van együtt zárt térben. A bölcsőde, óvodaválasztásnál is érdemes arra figyelni, hogy nagy, védett kert, udvar tartozzon hozzá, és súlyt helyezzenek a rendszeres, napi több órás levegőzésre. Nagyon előnyös és követendő gyakorlat, ha a kicsi délutáni alvásának helyszíne a csoportszoba zárt légtere helyett egy szellős, fedett terasz.