Jó hír a családoknak! – Ismét olcsóbb a villany, a gáz és a távhő

November elsejétől újabb 11 százalékkal kerül kevesebbe a háztartási energia. Idén már másodszor csökkent a gáz, a villany és a távhő ára, így már 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni a szolgáltatásokért, mint tavaly.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 01. bencze.aron

November elsejétől újabb 11 százalékkal kerül kevesebbe a háztartási energia. Idén már másodszor csökkent a gáz, a villany és a távhő ára, így már 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni a szolgáltatásokért, mint tavaly.


Januárban 10 százalékkal lett olcsóbb a földgáz, az áram és a távhő. A rezsicsökkentés második lépésében júliustól a víz, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díjai mérséklődtek. A Fidesz számításai szerint egy átlagkeresetű család számára akár évi 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet, hogy ez a kilenc szolgáltatás kevesebbe kerül.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint 2010 előtt a bérekhez viszonyítva Magyarországon volt a legdrágább az energia- és az érintett szolgáltatások ára az Európai Unióban. A rezsiköltségek befagyasztásának, majd csökkentésének köszönhetően ma már az uniós országok középmezőnyéhez tartozunk, vagyis több pénz marad a családoknál – mondta Kocsis Máté, aki szerint ugyan jelentősen javultak az átlagbérhez viszonyított arányok, de a jövőben is hasonló lépéseken gondolkodik a nagyobbik kormánypárt.

A politikus beszámolt arról is, a számlaképek további egyszerűsítését tervezik. Így januártól törvény kötelezne minden szolgáltatót, hogy két számlát küldjön havonta: egy egyszerűsített és egy részletes számlát.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa csütörtökön jelentette be: pártja a földgázellátási törvény módosítását is kezdeményezi azért, hogy az úgynevezett rendszerhasználati díjakat befagyaszthassák. Ez az a díjtétel, amelyet a lakosságnak – a gáz mennyiségén felül – fizetnie kell a vezetékek használatáért. Ennek árát ma még a cégek maguk határozzák meg. Németh Szilárd szerint erre azért van szükség, hogy semmi se veszélyeztesse a rezsicsökkentés politikáját.

A politikus szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: a szolgáltatók trükköztek ezeknek a díjaknak az emelésével, így biztosítva maguknak a magasabb bevételeket. A kormány tervei között ezért az is szerepel, hogy a teljes közműszolgáltatási szektort nonprofittá alakítják és tovább folytatják a rezsicsökkentést. A kabinet szerint így biztosítható, hogy a rezsicsökkentés ne csupán egyszeri lépés legyen, hanem fenntartható folyamat.