Jobb, ha a férfiak nem szeretkeznek várandós partnerükkel!

Óvszert, vagy teljes önmegtartóztatást javasolnak az amerikai szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal fertőzött területen jártak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 10. Csontos Dóra

Óvszert, vagy teljes önmegtartóztatást javasolnak az amerikai szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal fertőzött területen jártak!


A várandós nőkkel folytatott szexuális kapcsolat felfüggesztését, vagy az óvszer használatát javasolják az amerikai járványügyi szakemberek azon férfiaknak, akik Zika-vírussal erősen fertőzött területen jártak.

Ez a lépés a válasz arra az esetre, hogy a texasi Dallasban olyan zikalázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött meg a vírussal. Ugyan a betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, kiderült, hogy ritka esetben, de terjedhet vérátömlesztéssel vagy szexuális úton is. A pénteken nyilvánosságra hozott javaslattal próbálják elkerülni, hogy szexuális úton terjedjen a fertőzés. Így azoknak a férfiaknak, akik jártak fertőzött területen és várandós a partnerük, legalább az óvszer használatát javasolják a szakemberek.  A Zika-fertőzöttség a közlemény szerint 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál, amelyeknél a férfi partner korábban járt fertőzött területen, érdemes “fontolóra venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől” – olvasható a pénteken megjelent dokumentumban.

A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: “A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata”. De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.