Jogfosztottan nők – öt példa a nagyvilágból

Sokszáz millió nő él jogaitól részlegesen vagy teljesen megfosztva földünkön. Sokukat az emberi fajon belül alsóbbrendűnek tartják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 22. Gyarmati Orsolya

Sokszáz millió nő él jogaitól részlegesen vagy teljesen megfosztva földünkön. Sokukat az emberi fajon belül alsóbbrendűnek tartják.


Jemenben például, ha egy nőt beidéznek egy tárgyalásra tanúként (ami egyébként nagyon ritka), a vallomását csupán 50 százalékban fogják igaznak tekinteni. Más szóval: egy jemeni nő szava feleannyit ér, mint egy férfié. Ha pedig pl. egy férfi házasságtörését tárgyalja a bíróság, akkor nőket eleve tilos beidézni tanúnak. Még a végén mondanának valamit, ami negatív képet fest a férfiról.

Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek autót. Egyszerűen tiltja a törvény. Ráadásul nem is szavazhatnak és természetesen semmiféle politikai pozíciót sem tölthetnek be.

Libanonban és Marokkóban nem létezik olyan törvény, amely védené a nőket az erőszaktól, különösen a családon belül történőkről. Ez többek között azért lehetséges, mivel a nemi erőszakot nem tekintik erőszakos cselekedetnek.

Marokkóban, ha egy férfi megerőszakol egy nőt, akkor a nőt erőszakkal hozzáadják feleségül. Ez pedig nem egyszer vezett már ahhoz, hogy a megbecstelenített nő inkább öngyilkos lett, mint hogy hozzámenjen ahhoz, aki megerőszakolta.

El Salvadorban büntetik, ha egy nő elvetél. 2012-ben a 18 éves Glenda Xiomara Cruz elvesztette kisbabáját, amiért tíz év börtönre ítélték.

Forrás: Pravda.ru