Jöhet a következő baba?

Az elsőnél még nem kérdés, persze, hisz így leszünk család. A következő(k)re azonban olykor már csak az egyikünk vágyik. És mivel fél gyerek csak a statisztikákban létezik, erre az ellentétre nincs megoldás. Vagy mégis?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. július 28. Gyarmati Orsolya

Az elsőnél még nem kérdés, persze, hisz így leszünk család. A következő(k)re azonban olykor már csak az egyikünk vágyik. És mivel fél gyerek csak a statisztikákban létezik, erre az ellentétre nincs megoldás. Vagy mégis?


“Mindig is egy gyereket akartunk: úgy éreztük, nekünk egy gyerekre elég energiánk és pénzünk van” – kezdi Reni. “Aztán egyszer a játszótéren a kétéves kislányomat hintáztattam, amikor egy háromgyerekes család legnagyobb csemetéje, egy hatéves kisfiú feltette nekem a kérdést: “Hogy hívják Zoé testvérét?” Amikor meghallotta válaszomat, hogy nincs neki, kikerekedett szemmel nézett rám: “Neked csak egy gyereked van?” Szabályosan elszégyelltem magam. Tényleg annyira erőm végső határán vagyok, hogy azt akarom, Zoé testvér nélkül nőjön fel? Nem hagyott nyugton a jelenet, és egyre inkább éreztem, hibát követünk el. Zoli, a férjem persze nem ment át ilyen változáson, elképzelhetetlen volt számára, hogy egy második gyerek miatt még hosszú évekig egy fizetésből éljünk. Egy ideig győzködtem, majd durcáskodtam, végül megígértem, hogy ejtem a témát, ha le is írja az indokait, én is ezt teszem, és néhány hónap múlva vegyük elő újra. A levélben dicsértem, mint apát, felsoroltam, mennyi mindent tud örökölni a második az elsőtől, és anyukám is lassan nyugdíjas lesz, tud majd segíteni. Három hónap elteltével bontottuk fel, addigra éreztem, hogy a férjem már nem olyan eltökélt. Késő estig beszélgettünk, és amikor elindultam a hálószoba felé, Zoli nevetve jegyezte meg: “Napok óta elfelejtek óvszert venni. Ez jelenthet valamit, nem gondolod?” (Reniék kisfia egy hónap múlva fog megszületni.)

Adjunk időt!

Reni ösztönösen ráérzett, hogy időt kell hagynia férjének. Roboz Gabriella pszichológus is úgy véli, ez a legokosabb ilyen helyzetben. “Nem érdemes folyamatosan sulykolni a témát. Jobb egy időre félretenni, nyaggatás helyett elfogadva, hogy a társunk érzelmileg még nem készült fel a következő babára. Ha látja rajtunk, hogy mi viszont nagyon vágyunk rá, akkor sokszor idővel megváltozik a véleménye: hiszen szeret, és nem akar boldogtalannak látni minket. Egy kölcsönösségen, megértésen, kompromisszumkészségen, a másik elfogadásán alapuló párkapcsolatban a felek meg tudnak állapodni alapvető kérdésekben. Lehet, hogy nem azonnal. Beszélgetések, esetleg veszekedések és kibékülések sorozatán keresztül, könnyek, kínlódások árán, de a mindkettőjük számára elfogadható döntés létrejön. Mert egy jó kapcsolatban csakis akkor boldog, kiegyensúlyozott és elégedett az egyik, ha a társa is az lehet, mert nem kell lemondania alapvető vágyakról.”