Jól járnak az ikres családok a GYED Extrával

Dolgozni, továbbtanulni is lehet mellette, több ellátást együtt igényelhetünk vele – a január 1-jétől hatályos GYED Extra számos plusz kedvezményt ad a családoknak, ikrek születése esetén pedig az átlagosnál hosszabb időtartamú ellátást biztosít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 05. Szaurella

Dolgozni, továbbtanulni is lehet mellette, több ellátást együtt igényelhetünk vele – a január 1-jétől hatályos GYED Extra számos plusz kedvezményt ad a családoknak, ikrek születése esetén pedig az átlagosnál hosszabb időtartamú ellátást biztosít. A Rádió Orient műsorában Árok Krisztina, a Zala Megyei Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv igazgatója beszélt az új támogatási csomagban rejlő lehetőségekről.


A 2013-as évben 17,5 ezer kismama és apuka vett igénybe GYED ellátást Zala megyében. A GYED Extra 2014. január 1-jétől számos új lehetőséget hozott a gyermeket vállalóknak. Árok Krisztina szerint a fent felsoroltak közül a munkavállalás melletti GYED-ellátás igénylése a legnépszerűbb – országosan ezer fő élt eddig az új lehetőséggel. A Zala Megyei Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv igazgatója kiemelte, az édesanya gyermeke egyéves korától újra munkába állhat, emellett pedig megtarthatja a GYED- ellátást. Az új lehetőség visszamenőleges hatályú, nemcsak a jogszabály létrejötte után születettekre vonatkozik. Amennyiben az ellátás munkavállalás miatt már szünetelt, a folyósító szerv felé kell jelezni a GYED iránti igényt.

Az új jogszabály életbe lépését megelőzően a kismamáknak több gyermek születése esetén választaniuk kellett az ellátások közül. A GYED Extra 2014-től lehetővé teszi, hogy bármelyik gyermek utáni ellátást megkapják a jogosultsági idő végéig – ehhez azonban 2014-ben kell születnie az új gyermeknek. Az ellátás itt sem jár automatikusan, a foglalkoztatóhoz kell benyújtani az írásbeli kérelmet, hangsúlyozta az igazgató. Továbbá az ikergyermekek szülei hosszabb időtartamra vehetik igénybe az ellátást, ezáltal a családi adókedvezményt is.

„A diplomás GYED teljesen új ellátás az egészségbiztosítási pénztárban és a folyósításhoz sok feltételnek kell megfelelni.” – tájékoztatott Árok Krisztina. Az igénylőnek magyar nyelvű felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton kell tanulnia, továbbá igazolnia kell 2 aktív félévet. Az igazgató kiemelte, az ellátás a születéstől 1 évig jár az igénylőnek. Árok Krisztina arról is beszámolt, hogy a diplomás GYED összege eltér a különböző képzési szintek szerint: alapképzésen a minimálbér 70 százalékát, míg mesterképzésen a garantált bérminimum 70 százalékát kapja a kismama és az ehhez tartozó igénylést a kormányhivatalok egészségbiztosítási szakigazgatási szervénél kell benyújtani.