JÚNIUS 4.: Séta az életért – hogy minden magzat megszülethessen

Ötödször menetelnek a meg nem született magzatokra emlékezve, valamint a magzati élet, s egyben az emberi élet szeretetéért, védelméért, tiszteletben tartásáért június 4-én a Séta az életért nevű kezdeményezés szervezői és résztvevői.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. június 02. Gyarmati Orsolya

Ötödször menetelnek a meg nem született magzatokra emlékezve, valamint a magzati élet, s egyben az emberi élet szeretetéért, védelméért, tiszteletben tartásáért június 4-én a Séta az életért nevű kezdeményezés szervezői és résztvevői.


A kezdeményezés időpontja azért épp június 4-e, mert 59 éve, 1956-ban ezen a napon lépett érvénybe az a minisztertanácsi rendelet, amely lehetővé tette, hogy Magyarországon bárki bármikor elvetethesse gyermekét.

Becslések szerint a gyakorlatilag azóta is érvényben lévő rendelet következtében 6,5 millió magzat esett áldozatul az abortusznak.

Mint arról már többször is írtunk, a rendelet annak ellenére hatályos, hogy 1998-ban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az on request (kérésre, indoklás nélkül történő) abortuszok elvégzését. Jelenleg a Magyarországon végzett abortuszok 97 százaléka ilyen típusú, s csupán 3 százalékban áll fenn a valóban törvényesnek minősülő indokok egyike: az anya egészségének veszélyeztetettsége, a magzat súlyos fogyatékossága, illetve nemi erőszakból fogant magzat.

Albertné Görgey Zsuzsánna, a Magyarok Európában egyesület elnöke, a program szervezője szerint elsősorban a közgondolkodás megváltoztatására lenne szükség, illetve sokkal komolyabb és részletesebb tájékoztatásra, információra. Ahogy egy korábbi cikkünkben nyilatkozta: “Nagyon fontos lenne, hogy az a nő, aki abortuszra jelentkezik, olyan tájékoztatást kapjon, amelyből egyértelműen és részletesen kiderül számára, mi történik majd vele és a magzattal. Ha egy egyszerű gyógyszer mellé is több oldalas tájékoztatót kapunk a mellékhatásokról, akkor egy ilyen nagyon komoly beavatkozásnál miért nincs erre lehetőség? Ha szembesülhetnének a nők azzal, mi fog velük és gyermekükkel történni, már annak nagyon komoly visszatartó ereje lenne.”

Az idei Séta az életért programja a következő:

A pesti Városligettől a budai Tabánig tartó kb. 6 km séta egyes pontjain kisebb megemlékezéseket tartunk (az alábbi időpontokban lehetnek kisebb eltérések):

15:00 Városliget 1956-os emlékmű

dr. Horváth Attila jogtörténész megnyitója

16:00 Jókai tér

Kanizsai Zsanett megemlékezése  dr. prof. Tapolyai Mihályról, a mozgalmunk elindítójáról

16:30 Erzsébet tér

Joanna Urbanska  lengyel  újságírónő beszédeés a Hungarica együttes tagjai énekelnek

16:50 Március 15 tér

dr. Téglásy Imre (Alfa szövetség) beszéde és Bergs Zsuzsa (Kiáltás az életért) beszéde

 17:30 Tabán

A megfogant életeket megáldja: Csuka Tamásné missziós lelkésznő, anyuka, nagymama (Vác), Szeverényi János evangélikus lelkész (Budapest) és Csonka József  roma lelkész (Hosszúpályi)

 18:00 órától

Prazsák Laci és zenekara dicsőítő koncertje,mézkóstoló, bemutató és vásár az ócsai Csóka méhészet kiváló termékeiből, gyerekeknek kézműveskedés