Kampány az életért

Igen büszkék vagyunk: kollegánk, Bencze Áron lett a Média a Családért Alapítvány májusi jelöltje a Családbarát Médiáért-díjra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Bencze Áron
2014. április 29. Szaurella

Igen büszkék vagyunk: kollegánk, Bencze Áron lett a Média a Családért Alapítvány májusi jelöltje a Családbarát Médiáért-díjra.


 

Az abortusz egyik fő oka az ismerethiány – állítja Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület elnöke. A 2008 óta működő szervezet kampányának hatására Ungváron egy év alatt 55 százalékkal csökkent az abortuszok száma. Ennek apropóján készített interjút Bencze Áron, akinek Családháló.hu-n megjelent írása a Családbarát Médiáért-díj májusi jelöltje lett.

Nemcsak a családi értékek fontosak a Családháló számára, hanem a határon túli magyarság támogatása is. Emiatt az internetes portál többek közt kárpátaljai magyar szervezetekkel is felvette a kapcsolatot. Így került képbe a Család és Élet Egyesület is. „A társaság elnökével készült beszélgetésnek az adott különös színezetet, hogy akkortájt robbant ki Kijevben a válság – eleveníti fel az interjú körülményeit Bencze Áron. Hozzáteszi, hogy abban az időszakban, amikor az élet védelmének kérdésével foglalkoztak, az ország kormánya a hatalom megtartása érdekében embereket lövetett le a nyílt utcán.

A beszélgetés elkészítése előtt elkértem az egyesülettől egy beszámolót. Ezt olvasva ijesztő volt azt a kontrasztot látni, ami hazánk és Ukrajna között alakult ki, annak ellenére, hogy a két ország annak idején ugyanahhoz a szocialista blokkhoz tartozott. Mert bármennyire is azt gondoljuk, hogy a rendszerváltás keveset hozott bizonyos területeken, Ukrajnához képest mégis hatalmas a változás. Miközben például nálunk ’96-ban állították fel az első inkubátort az azóta bezárt Schöpf-Merei Kórház belső bejáratánál, addig Kárpátalján már az komoly eredménynek számított, mikor tavaly Munkácson sikerült kihelyezniük az első ilyen berendezést. Csak összehasonlításképp: hazánkban már minden megyében található inkubátor, országos szinten több tucat” – fűzi hozzá Áron. Interjújából kiderült az is, hogy Ukrajnában a korrupció hihetetlen méreteket ölt, a kórházakban rémisztően egyszerűen döntenek magzati életekről, amit európai fejjel nehéz felfogni és elfogadni.

Mindez azért megdöbbentő, mert egy olyan területről van szó, amely a történelmi Magyarország része volt, tőlünk pedig mindössze néhány száz kilométerre fekszik. A közös múlt és a jelenleg is ott élő magyar közösség miatt a Kárpátalján elért sikerek még nagyobb jelentőséggel bírnak. Az egyesület elmúlt években mutatott tevékenysége egyértelműen megmutatta, amennyiben a társadalom lépéseket, erőfeszítéseket tesz, a hatás nem marad el. Így mérséklődhetett rövid időn belül közel a felére az abortuszok száma Ungváron.

A témaválasztásnak volt személyes indíttatása is, ugyanis Áron egyik közeli barátja tavaly nem várt helyzettel szembesült. „A viszonylag friss ismeretség ellenére kiderült, gyermekáldás elé néznek. Barátom elsőre megijedt a felelősségtől, azonban többen is beszélgettünk vele a helyzetről, a baba pedig tavaly év végén meg is született. A történetnek tehát pozitív végkicsengése lett. Olyannyira, hogy jelenleg ő is otthon van a picivel, ha pedig párjának el kell hazulról mennie, akkor az egész napos teendőket átvállalja – meséli Áron. Mint mondja, a kicsi hihetetlenül kitölti barátja életét, pedig korábban egyáltalán nem beszélt arról, hogy gyereket szeretne vállalni.

Névjegy

Bencze Áron első cikkei a gondola.hu internetes portálon jelentek meg 2001-ben. Ezt követően dolgozott az Országgyűlés Hivatalában, majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóosztályához került. Munkája mellett a mai napig foglalkozik újságírással, így többek között készít cikkeket a Családhálónak is.