Káposztás lepény

Hogyan süt, vásárol, hogyan találja meg a szükséges fűszereket egy vak háziasszony? Gond nélkül, mosolyogva. Mindezt dr. Ozvári-Lukács Réka a NolTv Chili a szembe című gasztro műsorában be is mutatta, saját konyhájában. Ez az adás lett a Családbarát Médiáért-díj áprilisi jelöltje. Szemere Katalin, a műsor szerkesztőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. április 07. Paulik András

Hogyan süt, vásárol, hogyan találja meg a szükséges fűszereket egy vak háziasszony? Gond nélkül, mosolyogva. Mindezt dr. Ozvári-Lukács Réka a NolTv Chili a szembe című gasztro műsorában be is mutatta, saját konyhájában. Ez az adás lett a Családbarát Médiáért-díj áprilisi jelöltje. Szemere Katalin, a műsor szerkesztőjét kérdeztük.


Katalinnak egy kolléganője mesélt Rékáról, arról, hogy nemcsak remek könyvet írt, hanem rendszeresen főz különleges ételeket a családjának. Ez pedig azonnal adta az ötletet: „Mivel a NolTv-n van egy gasztrovideo-sorozatunk, úgy gondoltam, fantasztikus lenne, ha főzne nekünk, és közben beszélgetnénk arról, hogyan vásárol, főz, miként neveli a gyerekeit – meséli. Majd bevallja, nem nagyon ismer vak családokat. Egyedül kollégáját, a Rékáról mesélő Sándor Erzsit tudja kiemelni, akinek vak fia abszolút teljes életet él, mindennapjaikról Szegény anyám, ha látnám címmel könyv is megjelent.

„Azt nem tudom, hogy az átlagember mennyire szembesül ezzel a kérdéssel, nem is ez foglalkoztatott igazán, hanem az, hogyan választ Réka szép húst, friss zöldséget a piacon, miként különbözteti meg a szárított rozmaringot a zsályától, és a látó gyerekeik hogyan viszonyulnak a vakságukhoz” – mondja Katalin. Réka nagyon segítőkész volt és lelkes, több fogást is szívesen elkészített volna, beszélgetésük során kiderült számára, hogy a látássérült asszony, teljes életet él vak férjével. Legjobban az fogta meg, amikor rákérdezett, segítik-e őket a gyerekeik, és Réka erre azt felelte, ő nem fehér botot szült, hanem gyereket. Azaz egyáltalán nem várja el tőlük, hogy helyettük lássanak.

Katalinnak nagyon sokat jelentett ahogy egy teljesen ismeretlen ember ennyire őszintén és nyitottan beszélgetett vele. Katalin kiemelte, mennyire fontos szerepet tölt be munkájában a jelen riportot, valamint általa szerkesztett két sorozatot is készítő állandó kollégája, az operatőr-vágó Perjéssy Gábor: minden meglepetést, amelyet egy ilyen videó tartogat, neki is köszönhet.


Névjegy

Szemere Katalin négy éve készít anyagokat a Noltv-nek; két sorozata van, a Nol Presszó és a Chili a szembe című gasztroszéria. Főállásban a Népszabadság újságírója, több mint húsz éve ír a lapba színházról, klasszikus zenéről, dizájnról és gasztronómiáról. Évekig szerkesztette a Népszabadság Budapest mellékletének kulturális oldalait, a Kultura.hu interjú rovatát, a Súgó-online-t és a Pécsi Országos Színházi Találkozó Hívó című folyóiratát. Megannyi nyomtatott és online kulturális folyóiratban publikált.  Nagy büszkesége a tavaly nyári Örkény Presszó, amelyben tíz-tízperces interjúkat készített az Örkény Színház összes színészével a Színházak éjszakáján. Önkéntese a Mosoly Alapítványnak és a Tarnabod és mi baráti körnek, amely a Heves megyei Tarnabod község mély szegénységben élő gyerekeit igyekszik támogatni.

Az írás megjelent a Képmás – 2014/áprilisi számában.