Kapunyitási pánik: félnek a jövőtől a fiatalok

Minden életkornak megvannak a maga kihívásai és buktatói, amin át kell verekednünk magunkat. Az egyik legnehezebb, amikor iskolásként a jövőt illetően kell döntünk hoznunk. Valóban félnek a fiatalok a jövőjüket alakító döntések meghozatalától?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 13. Csontos Dóra

Minden életkornak megvannak a maga kihívásai és buktatói, amin át kell verekednünk magunkat. Az egyik legnehezebb, amikor iskolásként a jövőt illetően kell döntünk hoznunk. Valóban félnek a fiatalok a jövőjüket alakító döntések meghozatalától?


A kapunyitási pánik az elmúlt években szivárgott az emberek tudatába a szakmai fórumokról, ahol egyre mélyebben vizsgálják ezt az Y-generációt érintő problémát. Kapunyitási pánikról akkor beszélhetünk, ha a fiatalok szoronganak a jövőjüket érintő kérdésektől. Elsősorban a pályakezdő fiatalokat érinti, de már iskoláskorban is előfordulhat. Kovács Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógia Szakszolgálat Továbbtanulási,  Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézmény igazgatója szerint a kisiskolásokon leginkább a bizonytalanság látszik. Az általános és középiskolásoknál a kapunyitási pánikot még nem tapasztaljuk. Azt igen, hogy tanácstalanok, sokan érzik úgy, hogy az iskola sem ad elég segítséget a továbbtanuláshoz, és örülnek, hogy nálunk megkapják azt a figyelmet és szakértelmet, amire szükségük van – osztotta meg tapasztalatait a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézményének igazgató asszonya.

A pályaválasztási döntés két alappillére az önismeret és a kellő információ mennyiség megléte. A pályaválasztási tanácsadó mindkettőben tud segíteni, természetesen, ez a segítség függ attól, hogy milyen jellegű problémával keresi meg az ügyfél. Lehet, hogy pusztán tájékozódni akar oktatási intézményekről, akkor a tanácsadás lehet e-mailben, telefonon, vagy személyes találkozás során, amennyiben mélyebb a probléma, és szükséges az önismeret fejlesztése is, akkor pszichológus tanácsadóink tudnak segítséget nyújtani – tudtuk meg az igazgató asszonytól.

Kapunyitási pánik (fesztivál)

Kapunyitási Pánik címmel szerveznek minden évben konferenciát és fesztivált Budapesten, amelynek keretein belül igyeksznek kész megoldásokat kínálni mindazoknak, akik már tapasztalták magunkon a jelenség tüneteit. “Nemcsak felismertük, és boncolgatjuk a problémát, de igyekszünk olyan információkat átadni, olyan utat mutatni, melyen elindulhatnak azok, akiknek most még bizonytalansággal és félelemmel van kikövezve a saját útja” – olvasható a honlapjukon.

Szerencsére országszerte egyre több a szakmai börze, a fiatalokat támogató, segítő rendezvények, amik a pályakezdők tájékozottságában segítenek. Kovács Zsuzsanna szerint már szinte “börze nagyhatalom” lett hazánk. “Maga a börze egy hasznos esemény, hiszen találkozik a kereslet és a kínálat. A továbbtanulni szándékozók közvetlen, személyes tapasztalatokat szerezhetnek az oktatási intézményekről, feltehetik kérdéseiket, melyekre azonnal választ is kaphatnak. Ez is az információ szerzés része, olyan tevékenység, mely segíthet a megfelelő intézmény kiválasztásában. Mindenképp javasoljuk a börzén tett látogatást összekötni az iskolai Nyílt Napok meglátogatásával – a kettő együtt reálisabb képet adhat egy iskoláról. Ugyanakkor lehetőséget nyújt arra is, hogy beszéljenek tanárokkal és már ott tanuló diákokkal, akiktől szintén gyakorlati, jól használható információkat kaphatnak.”

Érdemes meglátogatni még az oktatási intézmények weboldalait, illetve az www.oktatas.hu weboldalon levő, KIR statisztikák adatait, ahol további információk szerezhetők az oktatási intézményekről. Természetesen, itt vagyunk mi is, akik már több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezünk a pályaválasztási tanácsadás területén – tett hozzá Kovács Zsuzsanna.

Ne féljünk tanácsot kérni

Szerencsére a diákok többsége elég hamar kitalálja, hogy mihez szeretne kezdeni az életével, de annak sem kell elkeserednie, aki nem biztos önmagában. Sokan vannak, akik tanácstalanok a képességeiket, érdeklődésüket illetően, de ez teljesen normális ebben a korban. Akik bizonytalanok a jövőjüket illetően, ajánlott tanácsadó pszichológushoz fordulniuk. Nem kell megijedni, itt tesztek és személyes konzultációk segítségével méri fel a szakember a személyiségjellemzőket, a motivációt és a képességeket majd ez alapján segít meghozni a döntést. A pszichológusnál jellemzően három-négy alkalommal kell megjelenni és személyes konzultáción közösen oldjátok fel a gátlásokat, kételyeket.

Azoknak a nebulóknak, akik úgy érezik, hogy nehézségük, kérdésük akadt a jövőt illetően érdemes felkeresniük a döntésük meghozatalához egy pályaválasztási tanácsadót. Ezt leginkább a továbbtanulás éve előtt érdemes megtenni, ez lehet 7. vagy 11-12. évfolyamon iskolatípustól és képzési időtől függően. Az információs tanácsadáson általában egy-két alkalommal szükségszerű részt venni, de van egy középiskolásoknak szóló, KOM-PASSZ fantázia nevű online tanácsadó program is, amire bárki bármikor bejelentkezhet – tette hozzá a pályaválasztási tanácsadó.

Fontos tudni, hogy a Fővárosi központban csak budapesti lakhelyű, vagy már Budapesten iskolába járó fiataloknak tudnak tanácsot adni a törvényi előírásoknak megfelelően. Minden megyében van pályaválasztási tanácsadás, a fővároson kívüliek ezekhez a központokhoz tudnak fordulni.


A pályaválasztási tanácsadók mindenkit szeretettel várnak a Vas u. 8. szám alatt működő Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménybe.

Információs tanácsadásra bejelentkezés nélkül is mehet bárki: hétfőn: 8.00-16.00 között, kedden és csütörtökön: 8.00-17.00 közt, szerdán: 8.00-18.00 vagy pénteken: 8.00-13.00-ig.

Akinek pályaválasztási tanácsadásra van szüksége, bátran jelentkezzen itt.