Karácsony: műfenyő vagy valódi fa?

Noha sokakat lelkiismeret-furdalás gyötör a karácsonyi fenyőfák kivágása miatt, környezetvédelmi szempontból tudatosabb döntés lehet, mint a műfenyőállítás – mutat rá egy kanadai elemzés. E szerint egy átlagos műfenyő nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha az élő fenyőfa mellett döntenénk. Magyarországon a legtöbb otthonban valódi örökzöldek alá kerülnek az ajándékok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
depresszió
2015. december 24. MNO

Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt – idézte Clint Springert, a Philadelphiai Egyetem botanikus- és biológusprofesszorát a Greenfo.hu környezetvédelmi portál. A szakértő az Ellipsos nevű kanadai független cég által végzett elemzésre reagált, amely szerint az élő fenyő szinte minden szempontból jobb döntés. Egy műfenyő átlagos élettartama ugyanis hat év, ha pedig ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé. A tanulmány rámutat, a műfenyők jelentős része Kínából érkezik Amerikába és Európába is. A szállítás és a gyártás pedig súlyos környezeti hatásokkal jár. Ezzel szemben az élő fenyőket az adott országban nevelik, Magyarországon zömében a nyugati határszéli falvakban. Ugyanakkor egyre inkább hódítanak a műfenyők is.

Clint Springer botanikusprofesszor szerint sokan azt gondolják, hogy a műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de – mint mondta – ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük. Viszont környezeti szempontból akkor lesz egyenértékű az élő fával a műfenyő, ha legalább húsz esztendeig használják. Ráadásul a műfenyő nemcsak környezeti, de egészségi szempontból is hátrányos. Alapanyaga kőolajon és fémeken alapszik, tehát nem megújuló, és gyártása során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek. Továbbá a kész műfenyő is tartalmazhat például PVC-t, de akár ólmot is, ami kifejezetten egészségkárosító.

A karácsonyfa kiválasztása a fenyőillat szempontjából sem elhanyagolható. A Kiotói Egyetem 2007-ben készített tanulmánya szerint a fenyőerdők illata egyértelműen csökkenti a stresszt és a depressziót.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!