Karácsonyi énekek a briteknél

A briteknél adventben forgalmas városi utcákon, kisvárosi vagy falusi tereken, Londonban a metróállomásoknál, áruházak bejárata mellett megjelennek az alkalmi kórusok, amelyek jótékony célra gyűjtenek az énekükkel. A dalok, melyeket énekelnek az un. christmas carol-ok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
carol
2015. december 24. Aipmilo

A britek egyik legismertebb adventi, karácsonyi szokása a közös éneklés az un. christmas carol hagyománya.


Karácsonyi egyházi himnuszok már a középkortól ismertek, később a ferencesek karácsonyi szokásai, majd a reformáció adott nagy lökést a közös énekléseknek. A 19. századtól pedig már a ma ismert christmas carol szokása is elterjed. Mára elterjedtek azok világhíres karácsonyi dalok, amelyek országhatárokon átívelően jelzik számunkra, hogy elérkezett az ünnep.

A briteknél adventben forgalmas városi utcákon, kisvárosi vagy falusi tereken, Londonban a metróállomásoknál, áruházak bejárata mellett megjelennek a kisebb-nagyobb alkalmi kórusok, amelyek jótékony célra gyűjtenek az énekükkel. Iskolások, irodisták, egy-egy templom kongregációjának a jó torkú tagjai, de olykor családok vagy barátok is énekkarrá állnak össze, hogy a hideg ellen vastag sállal védekezve, kottából vagy anélkül zengjék a legkedveltebb karácsonyi carolokat.

Chrismas carol címen Dickens kisregényt is írt 1843-ban. Művének főhőse, a fukar vénember legendás alakként él minden irodalomkedvelő tudatában, hiszen ő volt az, aki a karácsony ünneplését fölösleges ostobaságnak nevezte, amíg meg nem jelent előtte a jóság tündére, s meg nem változtatta a zsugori természetét. Ennek a klasszikus prózai alkotásnak vagy több magyar fordítása is van Karácsonyi ének címmel. A carol egyaránt jelenthet éneket és körtáncot, attól függően, hogy a francia „carole” (ének), vagy a latin „carula” körtánc szóból eredeteztetjük, mára azonban egyértelműen az ének jelentésben használatos.

Ahogy közeledik a Szenteste, a családi házak ajtaján kopogtatnak fiatal énekesek, s rázzák a perselyt. Gyakaran egy kórház vagy segélyegylet számára gyűjtenek, de néha kettesével, négyesével  bekopognak önmaguk számára adományt váró éneklő fiúk és lányok is. Sietősen csak néhány sort énekelnek el, rendszerint a We wish you a Marry Christmas and a Happy New Year, azaz Vidám karácsonyt és Boldog újévet kívánunk refrénű dalocskát, számol be erről egy britt tudosító

A Szentestén, karácsony ünnepnapja előtt, zsúfolt minden keresztény felekezet temploma, sokan mennek el az éjféli misére. Legtöbben már a vacsora után készülődnek és 11-kor ott vannak az Isten házában, hogy a mise előtt egy órán át carolokat énekeljene, orgonakísérettel csatlakozva a templom kórusához. Ilyenkor ők még készülnek az ajándékozásra, mert a szigetországban csak 25-én délelőtt kapják meg a gyerekek a kandallóra akasztott harisnyáikba a meglepetéseket.

Legalább húsz-huszonöt olyan karácsonyi carol van, amit még Nagy-Britannia nem keresztény lakói is betéve tudnak, annyiszor hallották már ezeket az iskolai ünnepségeken vagy a televízióban.

Az Igazából szerelem című filmben is előkerülnek, ha nem is személyesen, csak háttérzenét szolgáltatva az egyik legromantikusabb jelenethez.