Kell egy kis áramszünet?

Évente fejenként 3500 liter vizet pocsékolunk el azzal, hogy folytatjuk a csapot fogmosás közben. Hatalmas mennyiségű áram megy el olyan álfontosságú dolog használata közben, mint az elektromos konzervnyitó, vagy a gépi citromfacsaró. Ilyen sok pénzünk van? Dehogy. Ám a megszokás nagy úr, nem igaz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 29. Gyarmati Orsolya

Évente fejenként 3500 liter vizet pocsékolunk el azzal, hogy folytatjuk a csapot fogmosás közben. Hatalmas mennyiségű áram megy el olyan álfontosságú dolog használata közben, mint az elektromos konzervnyitó, vagy a gépi citromfacsaró. Ilyen sok pénzünk van? Dehogy. Ám a megszokás nagy úr, nem igaz?


Amikor aztán megjön a gáz-, víz vagy villanyszámla, csak pislogunk: ugyan, hová ment el ennyi energia? Természetesen az oda nem figyelésre, a rutinra, meg arra, hogy eszünkbe sem jut, milyen gyorsan összeadódnak azok az energiafogyasztási tételek, amelyek egyesével elhanyagolhatónak tűnnek.

Nézzük szép sorjában a Nagy Energiazabáló Elemeket:

VÍZ

WC

Amikor lehúzzuk a WC-t, sok-sok liter tiszta ivóvizet (kb 40-50 litert) használunk el. Vidéken mindezt meg lehetne oldani az összegyűjtött esővíz visszavezetésével, városban pedig pl. úgy, hogy nem eresztjük le fürdés után a vizet a kádból, hanem abból öblítjük vödörrel a WC-t is. Ha egyik ötlet sem tetszik, már az is nagy előrelépés, ha a tartályon választható, hogy kevesebb vagy több vízzel öblítsük le a WC tartalmát!

Fogmosás, borotválkozás

A fogmosás, borotválkozás alatt folyatott csapvíz mennységéből fejenként 100-szor tudnánk kimosni a ruháinkat egy év alatt… Zárjuk el a csapot és örüljünk a sok-sok pénznek, ami a tárcánkban marad!

Fürdés

Sokan szeretnek egy jó meleg fürdőt venni este. Ezzel nincs is semmi baj, de azért arra mégis érdemes gondolni, hogy mondjuk ha ezt egy négytagú család teszi napi szinten, és mind a négyen teleengedik, majd leeresztik a vizet, az elképesztő mennyiség. Ha nem idegenkedünk tőle, jó megoldás lehet, hogy pl. a gyerekek által használt vízhez öntünk egy kis forrót, és abban fürdenek a felnőttek. (Persze nem egy nyári, homokozós nap után…) Ha pedig zuhanyzunk, érdemes a zuhanyfejet olyanra cserélni, ami kevesebb vizet enged át a lyukakon. Az élmény (és a tisztulás) ugyanaz lesz, az elhasznált vízmennyiség viszont csak a töredéke az eredetinek!

ÁRAM

Mosás

Hány fokon mosol ruhát? Ha csak nincs extra koszos nadrág vagy póló a dobban, felesleges 40 foknál magasabbra állítani a programot, ugyanis hatalmas mennyiségű energia (a mosógép fogyasztásának mintegy 80 százaléka) megy el csak arra, hogy a gép felmelegítse a vizet a megfelelő hőfokra. Ami a szárítógépet illeti, néha-néha valóban jól jön, de gyakori használata megint csak felesleges, és óriási árampazarlás.

Világítás

Az ún. hagyományos izzókat 2012 óta nem gyártanak (ettől függetlenül sok helyen lehet még kapni őket). Az ok: nagyon sokat fogyasztottak. Helyettük megjelentek az energiatakarékos izzók, amelyek akár 10-15 évig is bírják, miközben a régi izzók energiaigényének töredékére van csak szükségük ahhoz, hogy világítsanak. Ugyanakkor az ún. kompakt fénycsövek például veszélyes hulladéknak számítanak, mivel van bennük higany, ráadásul, ahogy az idő múlik, úgy fogyasztanak egyre többet.

Kevesen tudják, de ha netán összetörik egy ilyen energiatakarékos izzó, elvileg AZONNAL ki kell menni az adott helyiségből, és fél óráig kereszthuzattal át kell szellőztetni a szobát, hogy a higanygőz eltávozhasson. A takarításhoz védőfelszerelés (gumikesztyű, netán maszk) szükségeltetik, a hulladékot pedig elkülönítve kell tárolni lezárt zacskóban, és kizárólag az erre kijelölt elektronikai hulladék-gyűjtőhelyen lehet megszabadulni tőle…

Maradjunk tehát abban, hogy igen, ezeket kell használni, de nem árt rendkívül óvatosnak lenni a kezelésüket illetően…

amúgy pedig: A villanyokat le kell kapcsolni, ha épp nem szükséges világítaniuk. Ez is csupán megszokás / megszoktatás kérdése.

Számítógép, mobiltelefon, kütyük

A számítógépünk éjjel-nappal be van kapcsolva, nem beszélve az összes létező multimédiás eszközről. És mivel a kütyük gyorsan merülnek, egy részüket folyamatosan töltjük is. Ha nem töltjük, akkor meg benne hagyjuk a töltőt a konnektorban. A TV standby állapotban van – mindig. Ha ezt összeadjuk, hanyatt esünk, mennyi áramot pazarlunk el így. A lényeg tehát: ha nem használod, húzd ki, kapcsold ki. Ha használod, majd bekapcsolod. Ilyen egyszerű.

Háztartási gépek

Ma már nem nehéz olyan gépeket kapni, amelyek valóban energiatakarákosak (A, vagy A+ besorolásúak). Még ha drágábbak is, hosszabb távon mindenképpen kifizetődő a használatuk!

GÁZ

Fűtés

Ha gázzal fűtünk, hajlamosak lehetünk rá, hogy túl melegre állítsuk a hőfokot. Sok lakásban akár 23-24 fok is lehet, ami rettenetese sok, különösen, ha arra gondolunk, hogy ha ebből a melegből kimegyünk a – teszem azt – mínusz 4 fokba, sokkal nagyobb eséllyel betegszünk meg, mint ha a benti és a kinti hőmérséklet között kisebb a különbség. Érdemes hozzászoktatnunk magunkat a 19-20 fokhoz. Ha fázunk, vegyünk fel még egy pulóvert és igyunk forró teát! Éjszakára és arra az időszakra, amikor otthon sem vagyunk, nyugodtan levehetjük a fűtést 17, vagy akár 16 fokra is. Hidegebben egészségesebb aludni, ha meg üres a ház, felesleges pazarolni a gázt.

Teavíz

Hogyan főzünk teát? Fogunk egy nagy lábost, teleengedjük, felforraljuk a vizet, annak a felét beleöntjük a kancsóba, a maradékot ott hagyjuk a lábosban, délután meg kiöntjük a lefolyóba. Felszorozva megint komoly elpazarolt literszámmal találjuk magunkat szembe. Mi a megoldás? Engedjük tele a teáskancsót, öntsük a vizet a lábosba, és így pontosan annyi vizet forralunk fel, amennyire szükségünk van. Ja, és a fedőről se feledkezzünk meg!

Fedő

Ha már fedő: a gáz / villany pazarlásának egyik remek módja, ha nem fedjük le a lábosokat főzés közben. Sokkal több ideig tart így ugyanis bármit megfőzni, felforralni, márpedig több idő = több energia.