Kendőzetlenül a szexről

Szexről beszélni felszabadultan, tabuk nélkül, méghozzá a keresztény értékrend keretein belül? Igen, lehetséges. Aki erre vállalkozott, az Kevin Leman pszichológus. Könyve, a Szexre hangolva arra biztatja a házaspárokat, hogy végre merjék kimondani, mire vágynak, és ne féljenek a szexualitást a helyén kezelni kapcsolatukban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 21. Gyarmati Orsolya

Szexről beszélni felszabadultan, tabuk nélkül, méghozzá a keresztény értékrend keretein belül? Igen, lehetséges. Aki erre vállalkozott, az Kevin Leman pszichológus. Könyve, a Szexre hangolva arra biztatja a házaspárokat, hogy végre merjék kimondani, mire vágynak, és ne féljenek a szexualitást a helyén kezelni kapcsolatukban.


„Ez a könyv házaspároknak szól, hogy felszabadítsa a szexről való gondolkodásukat, és feledezzék az aktív és boldogító szexuális élet örömeit.” – szól a szerző ajánlása. Leman hangsúlyozottan házasságban élőknek ír, mivel azon az állásponton van, hogy az azon kívüli szexualitás nem vezet jóra. Könnyed, olvasmányos stílusban ír saját házasságáról, és a több évtizednyi terápiás tapasztalatból levont következtetésekről.

A könyv két konkrét esettel indít, ami azért jó ötlet, mert nagyon tipikus helyzeteket ír le bennük. Az elsőben a változatosság hiánya, a rutin, az unalmassá, izgalom nélküli, kiszámítható és a kreativitást nélkülöző kapcsolatba tekinthetünk be, míg a másikban a gond azzal van, hogy a feleség túlságosan a gyerekekre koncentrál, miközben a férj megőrül a munkahelyén a ránehezedő nyomástól, s ez a két irány nagyon eltávolítja a házaspárt egymástól.

A két eset happy enddel végződik – köszönhetően dr. Leman közreműködésének, aki rávilágít a hibákra, az okokra és a következményekre. A házaspárok felismerik, milyen régen vakvágányra kerültek, és sikerül a rossz beidegződéseket felülírva életet vinni a házasságukba, ami egészen elképesztő módon fordul jó irányba – szexuálisan is.

„Nem könnyű a szexről beszélni. Könyvet írni semmi esetre nem volt könnyű. (…) persze viccelődünk vele, de szinte sosem esik szó a szex rendeltetésszerű működéséről – úgy, ahogy a Teremtő eltervezte.”

Leman nem csupán azzal kecsegtet, hogy minden jó lesz, ha kicsit átgondoljuk a dolgokat. Ha nem is tudományos alapossággal, de épp kellően bemutatja, mik állhatnak egy-egy szexuális probléma hátterében (neveltetés, családi titkok, személyes traumák), és mindezek hogyan alakítják az úgynevezett „szabálykönyvünket”, amely minden embernél más és más.

A szexualitást nagyon sokan a bűntudattal, a bűnösség érzésével, a szégyennel kapcsolják össze. Ezek a „hitrendszerek” eleve behatárolják mindazt, amit egy ember a szexszel kapcsolatban gondol, s egy-egy rossz beidegződés, élmény, tapasztalat – amennyiben nincs felszínre hozva, tudatosítva és megfogalmazva – egy életre tönkreteheti egy ember, egy házaspár szexuális életét.

Leman, noha nem megy bele a sérülések mélységeibe, és kissé felületesen kezeli a témát, arra legalább rámutat, milyen fontos a terápia, a tudattalan sérelmek tudatosítása és elengedése – legyen bármilyen nehéz is ez a folyamat.

A könyv részletesen foglalkozik még az olyan témakörökkel, mint az orgazmus, az orális szex, a pozíciók, mindvégig megtartva a könnyed, fesztelen, szókimondó, de mindvégig a jó ízlés határain belül maradó stílust. Leman ír a gátlásokról és azok feloldásáról, olyan dolgokról, amelyek akadályai a jó házaséletnek. A kötet sokszor hangsúlyozza, milyen fontosak a házasságon belül – és csakis ott – megélt szexuális örömök, s hogy milyen hálásak lehetünk a Teremtőnek, amiért megajándékozott bennünket ezzel a lehetőséggel.

S ha valakinek még mindig vannak kétségei a könyvet illetően, zárásként álljon itt egy elégedett olvasó néhány mondata:  „Ez a legelképesztőbb könyv, amit valaha olvastam a házasságról! Annyi mindenre rávilágított, például arra, hogy mi zajlik a férjem fejében. A házaséletünk szászorta jobb, mióta a kezembe vettem ezt a könyvet. Minden párnak el kellene olvasnia”

Hölgyeim, uraim, mire várnak még?

Dr. Kevin Leman: Szexre hangolva

Harmat kiadó