Kenguru módszer: életre szóló segítség babának, mamának

A kenguru módszer szélesebb körű alkalmazása mellett kampányoltak nemrég egy rendezvény keretében gyógypedagógusok, szülők és védőnők. A felhívás célja az volt, hogy a koraszülöttek minél több időt töltsenek el a kórházban az inkubátoron kívül édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasára fektetve, ha ezt már az állapotuk is megengedi. Ezzel a módszerrel csökkenthető az akár rettegésig is erősödő szorongás. A módszer nemcsak a babák, hanem az édesanyák számára is előnyös, mert kevésbé traumatizálódnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2017. május 22. InfoRádió

A kenguru módszer sokat segít a babának és a mamának is – mondta az InfoRádiónak Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke. „Nagyon nehéz az a helyzet, amikor a negyven hétre tervezett várandósság hamarabb ér véget, és a szülőszoba helyett gyakorlatilag egy űrbázishoz hasonló intenzív osztályon találjuk magunkat. A félelem, a szorongás és a rettegés az első napokban a társunk” – mondta. A szakértő hozzátette, hogy nagyban függ a baba állapotától, mikor oldódik ez az érzés, a baba állapota pedig nagyban függ attól, hogy hányadik hétre érkezett.

Az egyesület elnöke úgy látja, hogy az elmúlt tíz évben nem sok minden változott. Néhány intézmény elindult a családbarát úton, aminek nagyon örülnek, hiszen a szülők egyre több időt tölthetnek az intenzív osztályokon, viszont az intenzív osztályok nagy részében ez a lehetőség sajnos még nem adott – hangsúlyozta Földvári Nagy Zsuzsanna, hozzátéve, hogy ennek elsősorban infrastrukturális okai vannak. Számos olyan koraszülött intenzív osztály van, ahol például a kenguru módszer azért sem tud megvalósulni, mert egyszerűen nincs hely arra, hogy az ehhez szükséges foteleket tegyenek be az inkubátorok mellé.

A kenguru módszer koraszülött gyerekeknél akkor alkalmazható, amikor a baba állapota már stabillá válik. „Nyugat-Európában és Magyarországon például a Honvéd Kórházban még légzésrásegítéssel is mellkasra teszik a gyermeket, de mindig orvosi kompetencia eldönteni, hogy ez lehetséges-e” – ismertette az egyesület elnöke.

A kenguru módszer mind a babák, mind az édesanyák számára nagyon előnyös: akik ezzel a módszerrel ápolhatják a gyermeküket, sokkal kevésbé traumatizálódnak, mint azok az édesanyák, akiknek ebben nincs részük. Ráadásul így a gyermek is sokkal jobban fejlődik, hiszen az édesanyja bőrének melege hozzásegíti ahhoz, hogy gyorsabban fejlődjön, a légzése javuljon – mondta a szakértő.

A teljes cikk ITT olvasható.