Képzések és támogatások nevelőszülőknek

Jövőre tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy tápiószelei nevelőszülői családnál tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állami támogatás
2014. december 23. Csontos Dóra

Jövőre tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy tápiószelei nevelőszülői családnál tartott sajtótájékoztatón hétfőn.


Czibere Károly kifejtette: rugalmasabbá válik a nevelőszülői szolgálat vállalásának lehetősége, bővülnek a felkészítés és a képzés formái. Az államtitkár hozzátette: a cél, hogy a jövő év végére az érintett 3 és 6 év közötti összes gyermek nevelőszülő családhoz kerülhessen.

A nevelőszülői szolgálat az egyik legfontosabb terepe annak, hogy a veszélyeztetett gyerekeket megmentsük, “itt valódi embermentés történik” – jelentette ki az államtitkár. Jelezte, hogy a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest ma kétezerrel több gyermek van nevelőszülőknél. 2010-ben 10 és fél ezren – az állami gondozattak mintegy fele -, ma több mint 12 és fél ezren élnek családban, a nevelőszülői hálózatban.

Emlékeztetett rá: 2014-ben sikerült megerősíteni a szolgálatot, közel 6 milliárd forint volt a többlettámogatás, amiből 4,7 milliárd forint a működésfinanszírozási többlet, a maradék pedig a képzés és a felkészítés területén jelent meg. Sikerült elérni, hogy a 3 évnél fiatalabb gyerekek döntő része – közel 90 százalék – nevelőszülőknél van – mondta.

Czibere Károly szólt arról is, hogy a kormányzat más módon is segíteni kívánja a nevelőszülőket, így tartós fogyasztási cikkek beszerzésében. “Fontos olyan lehetőség biztosítása is, amely az egyszeri, váratlan kiadásokhoz nyújt támogatást” – hangsúlyozta. Hozzátette: hogy a kormány egy 140 millió forintos programot indított erre.