Késleltetett köldökzsinór-elvágás: számtalan előny akár évekkel később is

Néhány extra perc, amit az újszülött a köldökzsinórral összekötve tölthet, óriási előnyt jelenthet az idegrendszeri fejlődést illetően, még évekkel később is, állítja egy kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. augusztus 18. Gyarmati Orsolya

Néhány extra perc, amit az újszülött a köldökzsinórral összekötve tölthet, óriási előnyt jelenthet az idegrendszeri fejlődést illetően, még évekkel később is, állítja egy kutatás.


Azok a kisbabák, akiknél legalább 3 percet vártak a köldökzsinór elvágásával, jobb szociális és motoros készségekkel rendelkeztek később, mint azok az újszülöttek, akiknél azonnal elvégezték a beavatkozást.

„Egyre több a bizonyíték arra, hogy a születés után a placentából az újszülöttbe áramló vér extra előnyökhöz juttatja a babát.”, mondja Dr. Heike Rabe, a brit Brighton & Sussex Medical School újszülött-specialistája.

A késleltetett köldökzsinór-átvágás lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb vér jusson a baba szervezetébe a méhlepényből. „A plusz vérmennyiség nagy segítséget nyújt a babának a magzatburokban töltött kilenc hónap után ahhoz, hogy „átálhasson” a méhen kívüli életre”, mondta a szakember az npr.org-nak. „Az újszülött tüdejébe is több vér jut, így a fokozatos oxigénnel feltöltődés zökkenőmentesebben zajlik, nem beszélve a vérben található vastartalomról, ami ugyancsak alapvető fontosságú a baba egészségének szempontjából.”

Rabe és kutatócsoportja arra voltak kíváncsiak, hogy hosszú távon milyen előnyökkel jár a késleltetett köldökzsinór-elvágás. A kísérlet során 263 időre született, egészséges újszülött életét követték. A babák felénél azonnal elvágták a köldökzsinórt, a másik felüknél azonban legalább három percig vártak.

Négy évvel később a kutatócsoport megvizsgálta a gyerekeket. Tesztelték az IQ-jukat, a motoros, a problémamegoldó és a kommunikációs készségeiket, valamint a viselkedésüket. Azoknál a gyerekeknél, akiknél kivárták a három percet annak idején, magasabb motoros és szociális készségeket mértek. Amikor a csoportokat nemek szerint választották szét, látványos fejlődést inkább csak a fiúk mutattak.

„Nem tudjuk pontosan, miért, de úgy véljük, a lányok inkább az ösztrogénszintjük tekintetében kapnak plusz „támogatást” a köldökzsinórból”, vélekedik Rabe.

Az eddigi kutatások nem foglalkoztak a köldökzsinór-átvágás késleltetésének esetleges előnyeivel azoknál a babáknál, akiknél valamilyen problémával, pl. légzési nehézség lép fel születésük után. Rabe azonban úgy véli, hogy ezek az újszülöttek is nagyon sokat „profitálhatnának”, ha minden lehetséges vért és tápanyagot lenne idejük kinyerni a placentából.