Kényszerített abortusz Kínában? – még most is napi rutin

Az amerikai elnökségért folytatott eszement küzdelemben Hillary Clinton a következő kijelentésre ragadtatta magát: „Jártam olyan országokban, ahol a kormány ráerőszakolja a nőkre az abortuszt, mint például Kínában a múltban…”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. november 29. Gyarmati Orsolya

Reggie Littlejohn, a Női Jogok Határok Nélkül (WRWF) elnöke így reagált Clinton mondatára: „Hillary Clinton külügyminiszter volt évekig, éppen ezért különösen nagy csalódás, hogy a kínai kényszerített abortuszokról múlt időben beszél – írta a LifeNews. Ha Hillary úgy gondolja, hogy a kínai kormány többé nem alkalmazza ezt a gyakorlatot, akkor üljön le és beszélgessen el erről a Zhong nevű házaspárral, akiket a következő választás elé állítottak: vagy elvetetik a nyolcadik hónapban lévő gyermeküket, vagy mindketten elvesztik állásukat. Mindez 2016 augusztusában történt. Esetleg találkozhatna He Lipinggel, akit pedig azzal szembesítettek, hogy vagy kifizeti a 39 ezer dolláros büntetést, vagy hathónaposan elveteti a gyermekét.”

Littlejohn így folytatta: „Esetleg (Clinton) elolvashatná a 2016 május 4-én megjelent BBC-cikket, amely A kínai abortuszrendőrség újrafeltalálása címet viseli, és arról szól, milyen munkát szánnak a jövőben az ún. családtervezési hivatalnokoknak most, hogy Kína engedélyezte a két gyermeket családonként.” A cikk elsősorban Li Bo-ról, egy családtervezési hivatalnokról szól, akinek immár nem az a dolga, hogy kinyomozza, hol rejtegetnek egynél több gyereket, hanem az, hogy hol rejtegetnek kettőnél többet. A városban, ahol dolgozik, többek között az is a feladata, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a szülőképes nőket. A kínai törvények szerint minden ilyen asszonynak évente négyszer kell „kontrollra” járnia, hogy ellenőrizzék, vajon várandós-e. Mivel sokan nem védekeznek, és ezáltal megszegik az immár kétgyerekesre „enyhített” törvényt, Li dolga, hogy kényszerítse ezeket a nőket az abortuszra, amennyiben nem tudják kifizetni az elképesztően magas bírságot.

Visszatérve Hillary Clinton állítására, nem igaz az, hogy Kínában a kényszerített abortuszokat csak a múltban hajtottak végre: a nőket folyamatosan figyelik, ellenőrzik, vizsgálják. Aki harmadik gyerekével várandós, és nem tud fizetni, annál erőszakkal szakítják meg a terhességet, és innentől ezeket a nőket bűnözőkként tartják számon, mivel törvényt szegtek, és ezért büntetést érdemelnek.

(A kép és szöveg forrása itt)