Szülés és félelem

Van, aki azért fél a szüléstől, mert még nem szült. Van, aki azért, mert már igen. Vannak, akik hallottak dolgokat. Mások olvastak róla. De vajon mitől félünk a leggyakrabban a szülést illetően? Íme, a lista.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2016. december 20. Családháló

Szülésindítás

Ez kétirányú félelem: vannak, akik attól tartanak, hogy indítják a szülésüket, mások viszont attól rettegnek, hogy túlhordják a babát és az orvos NEM fogja megindítani a szülést. Bármi legyen a helyzet, tájékozódj a lehetőségeidről, a kórházi szokásokról, és kérdezz, kérdezz, kérdezz!

Császármetszés

Ez az egyik legerősebb félelem. Sajnos jelenleg Magyarországon (2015-ös OEP-adatok szerint) a szülések 39 százaléka végződik császármetszéssel. Sajnos mostanra már jóformán rutinbeavatkozásnak számít, miközben nagy részét indokolatlanul végzik, és szó sincs rutinról: komoly, nagy operációról beszélünk. Amit tehetünk: előzetesen tájékozódunk, ha erre kerülne a sor, ismerjük meg jogainkat és lehetőleg olyan orvost / szülészetet válasszunk, ahol az anya igényeit és kéréseit is figyelembe szokás venni…

Halál

Nem lehet letagadni, hogy vannak nők, akik szülés közben meghalnak. Az ilyen esetek azonban – legalábbis Magyarországon – rendkívül ritkák.

Fájdalom

Igen. A szülés fáj. De sokszor jobban félünk a fájdalomtól, mint amennyire a valóságban fájni fog. És ha nagyon elviselhetetlen a helyzet, még mindig kérhetünk epidurált, fájdalomcsillapítót, kéjgázt. És érdemes egy kicsit tanulmányozni az olyan „módszereket”, mint a hipnoszülés, a vízben szülés, valamint a különböző légzéstechnikák!

 Gátmetszés / gátrepedés

Bár sokan rettegnek mindkettőtől, általában a kitolási szakaszban nem is érezhető, amikor átvágják a gátat, vagy egy kis repedés keletkezik, miközben a baba feje lassan előbújik. Ha pedig megtörtént a dolog, lehet kérni jeget, fájdalomcsillapítót, stb, hogy a seb gyorsabban gyógyuljon.

 via