Kevesebb születés, kevesebb halál, több házasság

Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016. első nyolc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Összességében mérséklődött a természetes fogyás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adatok
2016. október 27. Csontos Dóra

Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016. első nyolc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Összességében mérséklődött a természetes fogyás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.


Január és augusztus között 60.418 gyermek született, ami 0,2 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma 8,9 százalékkal csökkent, 82.564 volt. A természetes fogyás 22.146 volt, 7.927-tel kevesebb az egy évvel korábbinál, ami 26 százalékos csökkenést jelent.

A születésszám az év négy hónapjában alacsonyabb, négyben magasabb volt az egy évvel korábbihoz képest. A februári szökőhónapot nem számítva, a legnagyobb, 5,9 százalékos emelkedést augusztusban regisztrálták, a legjelentősebb, azonos mértékű csökkenés pedig májusban volt.

A halálozások tekintetében a május-júniusi elenyésző emelkedést leszámítva az év többi hónapjában lényegesen kevesebben vesztették életüket, mint az előző év azonos időszakában. A legjelentősebb, átlagosan 14 százalékos csökkenés január-áprilisban történt, de nagymértékű, 9,8 százalékos visszaesés volt augusztusban is.

Nőtt a házasságkötések száma

2016. első nyolc hónapjában 36.026 volt a házasságkötések száma, ez 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első hét hónapban különösen a szezonon kívül eső február-áprilisi időszak emelkedése volt jelentős, visszaesést a szezon csúcsát jelentő augusztusban regisztráltak, amikor a tavalyihoz képest 19 százalékkal mérséklődött a házasságkötések száma. Ennek oka az lehet, hogy az idén eggyel kevesebb hétvége volt, mint tavaly ugyanebben a hónapban, és az augusztus 20-i ünnepnap is szombatra esett.

Ezer lakosra 9,2 élve születés és 12,6 halálozás jutott január és augusztus között. Előbbi nem változott, utóbbi 1,2 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 3,4 ezrelékre csökkent. Az év első nyolc hónapjában ezer élve születésre 4,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődés az előző év január-augusztushoz képest. A házasságkötési arányszám 5,5 ezrelékes értéke 0,5 ezrelékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál.