Ki fizeti a számlát egy gyerek nélküli társadalomban?

Európában valami nagyon megromlott – a gyerek nem az öröm, hanem a gond és a probléma forrása lett. Vissza kell adnunk a reményt a gyermekvállaláshoz!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapesti
2015. november 05. Gyarmati Orsolya

Európában valami nagyon megromlott – a gyerek nem az öröm, hanem a gond és a probléma forrása lett. Vissza kell adnunk a reményt a gyermekvállaláshoz!


Hölvényi György EP-képviselő moderálta a csütörtök esti utolsó blokkot a konferencián. „Akik itt együtt vannak, mind együtt dolgoznak, vagy a hazájukban, vagy uniós színtereken. Tudnunk kell egymásról, tudnunk kell, hogy mit csinálunk, mert égető szükség van az összefogásra” – mondta.

A spanyol Jaime Mayor Oreja, volt EP- képviselő arról a morális vakságról beszélt, ami azt eredményezi, hogy az emberek nem akarják látni, milyen problémák veszik őket körül. „Egy folyékony, képlékeny társadalomban élünk, ahol a legfontosabb állandó a pénz” – fogalmazott a politikus.

Luca Volontè igazgatót, Novae Terrae megalapítóját Hölvényi György úgy mutatta be, mint aki európai szinten  képes összekapcsolni a politikát, a tudományt és a civil szférát a családok ügyében. Volonte a problémát abban látja, hogy nem mindenki számára világos, hogyan definiáljuk a családot. Az a család, ami férfi és nő házasságán alapul, a legjobb környezetet adja a gyereknek. A család definícióját azért is érdemes tisztázni, mert ez segítheti a jövőbeni problémák megelőzését. A szülők és gyermekek támogatása nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe. A termékenységi és születési ráta valamint a demográfiai adatok összefüggnek, a fiatal házasok segítése tehát kulcsfontosságú.

„A demográfiai átrendeződés beláthatatlan következményekkel jár”

Jonas Rimantas Dagys litván országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy egyre többen döbbennek rá: ha nincs elég ember, akkor nincs gazdaság, vagyis: a gazdasági és pénzügyi problémákat emberek nélkül nem lehet megoldani. Érdekes tapasztalat ugyanakkor, hogy gyermekvállalás pénzbeli ösztönzői csak a 2. gyerekig hatnak, utána más hatások érvényesülnek. A társadalom hozzáállását kell megváltoztatni, hogy a több gyerek vállalása vonzó tudjon lenni.

„Böjte Csaba atya szerint Európa legnagyobb gondja, hogy nincs gyerek” – kezdte hozzászólását Révész Máriusz. Valóban, azt látjuk, hogy Európa fogy és öregszik, máshol viszont hatalmas népességrobbanást tapasztalunk. Nem tudjuk előre, hogy milyen folyamatok várhatóak, ez így van egyes országok népességével és például a migrációval kapcsolatban is.

A képviselő idézte Demény Pált, aki szerint maga a demokratikus választási rendszer is oka lehet az alacsony gyerekszámnak, hiszen a gyerekeknek nincs választási joga, emiatt érdekérvényesítési joguk sincs. Magyarországon a születési szám drámai mértékben csökken. Bár a magyarok gyerekszeretőek, és a nyugat–európaiakhoz képest még mindig több gyereket szeretnének szülni a nők, mégis azt látjuk, hogy a gyermekvállalás előtt akadályok tornyosulnak.

Révész Máriusz így folytatta: „Azt gondoljuk, hogy a szegénységet nem szabad azonosítani a gyerekvállalással. Ennek érdekében szétválasztottuk a családpolitikát és a szociálpolitikát, mert rossz az az elgondolás, hogy minden, ami rossz, minden ami szegény, az a családdal kapcsolatos. Reményeink szerint a kormány családpolitikai döntései és erőfeszítései előbb–utóbb meghozzák a demográfiai eredményeket”.