Ki lehet örökbefogadó?

Több ponton is változnak az örökbefogadás feltételei az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) március 15-i életbe lépésével - tudósít a pénteki Magyar Nemzet. Legfontosabb változás, hogy csak a 18 éves helyett csak a 25 évet betöltöttek lehetnek örökbefogadók, és az anya a gyermek hathetes koráig felülvizsgálhatja döntését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 07. Szaurella

Több ponton is változnak az örökbefogadás feltételei az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) március 15-i életbe lépésével – tudósít a pénteki Magyar Nemzet. Legfontosabb változás, hogy csak a 18 éves helyett csak a 25 évet betöltöttek lehetnek örökbefogadók, és az anya a gyermek hathetes koráig felülvizsgálhatja döntését.


 

Az egyik legfontosabb módosítás a nyílt örökbefogadás szabályozását érinti. Azaz a jövőben az anya lehetőséget kap arra, hogy a gyermek hathetes koráig visszavonhassa hozzájáruló nyilatkozatát, és erre a jogára fel kell hívni a figyelmet – mondta a lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyermekvédelmi és gyámügyi főosztályvezető-helyettese. Lantai Csilla hozzátette: a szülő felügyeleti joga a gyermek hathetes életkorának betöltésével megszűnik, vagyis ha egy szülő nagyobb gyermeket ad örökbe, akkor rá már nem vonatkozik a nyilatkozat aláírása után újabb türelmi idő. A nyilatkozat visszavonása csak akkor lehetséges, ha a gyermek nevelését a vér szerinti szülő vagy a gyermek más hozzátartozója vállalja.

Ezentúl ki lehet örökbefogadó?

Fontos változás az is, hogy a korábbi 18 éves korhatár helyett a jövőben csak a 25. életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet örökbefogadó, aki a gyermeknél legalább 16 évvel, legfeljebb 45 évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el lehet tekinteni. Új előírás az is, hogy a jövőben nem fogadhat örökbe az, akinek gyermekét a gyámhatóság nevelésbe vette. A jövőben a gyermekek érdekében kötelezővé válik az örökbefogadások utánkövetése is.