Ki minősül gyermeknek a CSOK igénybevételekor?

A kormány által 2015-ben bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény lényegében felváltotta az addig „szocpol” néven ismert rendszert. A pontos információkat tartalmazó kapcsolódó kormányrendelet azonban csak idén februárban jelent meg. Az információk tengerében akad néhány olyan mondat, ami felett nem szabad egyszerűen átlépnünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló-esemény
2016. március 17. Paulik András

A kormány által 2015-ben bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény lényegében felváltotta az addig „szocpol” néven ismert rendszert. A pontos információkat tartalmazó kapcsolódó kormányrendelet azonban csak idén februárban jelent meg. Az információk tengerében akad néhány olyan mondat, ami felett nem szabad egyszerűen átlépnünk.


A témával kapcsolatban március 31-én CSOK tájékoztatási estet rendezünk a Művészetek Palotájában, melyről ide kattintva tájékozódhatsz. Regisztrálj Te is és hozd el családodat!

CSOK használt lakásra

A februárban megjelent kormányrendelet szerint a CSOK nemcsak új lakás építésére vagy bővítésére vehető fel, hanem használt lakás vásárlására és jelenleg meglévő lakás bővítésére is igénybe vehető. A korábbi szabályozástól eltérően a rendelet azt is meghatározza, hogy a jelenlegi és a vállalt gyermekszám esetén a lakásnak milyen méretűnek kell lennie. Korábban ez csak a háromgyermekes családokra volt meghatározva, most azonban a jogszabály pontosít.

Eszerint a lakás méretének:

·         egy gyermek esetén min. 40 négyzetméteresnek,

·         két gyermek esetén min. 50 négyzetméteresnek,

·         három gyermek esetén min. 60 négyzetméteresnek,

·         négy vagy több gyermek esetén min. 70 négyzetméteresnek kell lennie.

A rendelet szerint a támogatás előfeltétele – többek között – az igénylő büntetlen előélete, de fontos az is, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Gazdaságfehérítő célja is van

A CSOK-ot alapvetően az a háztartás veheti igénybe, ahol legalább az egyik igénylő jogosult a TB és a magánnyugdíj ellátásokra és ezt az igénylés napjától számított 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolni tudja. Érdemes tudni azt is, ha a kérelmező az igénylés idején a felsőoktatásban tanul, akkor is biztosítottnak számít. Mindezek után jól látható, hogy a döntéshozóknak nemcsak demográfiai, hanem gazdaságfehérítő elvárásai is vannak a kedvezményrendszerrel szemben.

Nem baj, ha már lassan 25, csak tanuljon

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy hogyan értelmezi a rendelet a gyermek fogalmát. A törvény szerint már a magzat is gyermeknek számít, ha az anya a várandósság 24. hetébe lépett. Ennél is nagyobb újdonság, hogy – bizonyos feltételek mellett – ha a fiatal még nem múlt el 25 éves, akkor is gyermeknek minősül. Ez a rendelet adta lehetőség csak akkor érvényes, ha a fiatal nappali tagozatos felsőoktatási intézményben tanul, vagy legalább már egy éve megváltozott munkaképességű.

Jó, de mennyi az annyi?

Ez természetesen attól függ, mekkora összeget igényeltek. A rendelet csupán a maximális korlátokat állapítja meg a gyermekszám figyelembevételével.

Eszerint az igényelhető maximális összeg:

·         egy gyermeknél 600 000 Ft,

·         két gyermeknél 1 430 000 Ft,

·         három gyermeknél 2 200 000 Ft,

·         négy vagy annál több gyermeknél 2 750 000 Ft.

Tájékoztatási estünkön széleskörűen tájékozódhattok

Tudjuk, hogy a rendelet szövegét idő és türelem értelmezni és azt is, hogy sok feltételt szab meg a dokumentum a CSOK igényléséhez. Éppen ezért a Családháló.hu tájékoztatási estet szervez 2016. március 31-én csütörtökön 17 órakor a Művészetek Palotájában ahol jelen lesznek a legnépszerűbb állami és kereskedelmi bankok, valamint a szakminisztériumok tanácsadói és szakértői.

Regisztrálj Te is! Mindössze 30 másodperc a regisztrációs lap kitöltése.

Regisztráció (Regisztrálni 2016. március 27-én 23:59-ig lehet!)
https://docs.google.com/forms/d/19PsJpBzZ_SvmnR40UnlrEGN9lkozRo6vCQ6Ebz8FTE4/viewform