Kilátni a pelenkák mögül

Amerikában a nők egy része a szülést követően már hat-nyolc hét után visszamegy dolgozni – teljes munkaidőben. Nyugat-Európában is sokan tizenkettő-tizenhat hét után – valamelyest csökkentett munkaidőben –, de már dolgoznak. Ezekben az államokban nem is kérdés, hogy miként maradjanak a gyereket vállaló nők a munkáltató látókörében. A magyar helyzet más.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát munkahely
2011. július 23. szabo.daniel

Amerikában a nők egy része a szülést követően már hat-nyolc hét után visszamegy dolgozni – teljes munkaidőben. Nyugat-Európában is sokan tizenkettő-tizenhat hét után – valamelyest csökkentett munkaidőben –, de már dolgoznak. Ezekben az államokban nem is kérdés, hogy miként maradjanak a gyereket vállaló nők a munkáltató látókörében. A magyar helyzet más.


A közrádió Napközben című műsorának nyilatkozó egyik magyar nő elmondta, úgy tapasztalta, a munkakereséskor az egyik legnagyobb akadály, ha valakinek kisgyerekei vannak. Volt, aki azt tanácsolta neki, ne írja bele az önéletrajzába, hogy anyuka, különben arra is kicsi az esélye, hogy visszahívják az állást hirdető cégektől. Addig azonban, amíg nincs munkája, vagy állásígérete, a kisgyerekeit nem veszik fel óvodába vagy bölcsődébe.

Ebbe az ördögi körbe Magyarországon sok édesanya belekerül, és sokaknál nagyszülők sincsenek, akik segítenének. Általános jó tanács ilyenkor, hogy előrelátónak kell lenni, tartani kell a kapcsolatot a szülés előtti munkahellyel, képzésekben kell részt venni, illetve határozott elképzelésekkel kell rendelkezni arról, hogy az anya hogyan akarja folytatni a pályáját. Fontos, hogy a volt kollégák, illetve a cégvezetés érezze, a kismamára a jövőben lehet még számítani, és amíg otthon van, addig is kilát a pelenkák mögül. A kapcsolat legyen annyira élő, amennyire csak lehet. Ebbe az is belefér, hogy a munkából kiesett szülő részt vesz a céges rendezvényeken, például, ha Mikulás-ünnep van elmegy rá a gyerekével, megmutatja magát néha.

Magyarországon ma még viszonylag kevés cég hajlandó visszafogadni a volt kollégát, különösen ha többgyermekes és részmunkaidőben akar tovább dolgozni. A műsorban azonban az is elhangzott, hogy vannak pozitív példák, és a kismamák már a terhesség elején sokat tehetnek karrierjük majdani újrakezdéséért, illetve munkahelyük megtartásáért. Kocsisné Péterfy Hajnal, a Babafalva című honlap szerkesztője szerint a terhességet érdemes úgy bejelenteni a főnökségnek, hogy a várandós nőnek már van elképzelése arról, hogyan kívánja alakítani a következő éveit: például eltervezte, hogy mennyi időt akar otthon tölteni, hogy akar-e gyes közben otthonról dolgozni, illetve ha visszatér, akar-e részidőben munkát végezni, vagy nyolc órában folytatná. Kocsisné Péterfy Hajnal szerint az a tapasztalat, hogy vannak bababarát nagy cégek, ahol létezik kismama politika, és tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Kisebb vállalkozásoknál azonban nehezebb a helyzet, de azoknál is érdemes proaktívnak lenni, hogy a cég vezetése is tisztában legyen azzal, hogy volt kollégájára milyen formában számíthat a jövőben.

A műsorban elhangzott még, az is tanácsos, ha valaki hosszabb idő után tér vissza a munkába, hogy ne utasítson el egy korábbinál esetleg alacsonyabb státuszú pozíciót, amit felkínálnak. Ennek indoka lehet, hogy az újrakezdés elején nehéz a visszaszokás, és nem biztos, hogy a szülő egyből száz százalékig oda tudja tenni magát a munkahelyén. Később azonban, amikor a szülő belerázódott a munkába, a gyerekek is nagyobbak, ismét esélye lehet feljebb lépni a ranglétrán.