Kínai családpolitika = kényszerabortusz az éjszaka közepén

Egy kínai nőt az éjszakak közepén kirángattak az otthonából és abortuszt hajtottak rajta végre. A nő a hatodik hónapban volt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2013. október 22. Gyarmati Orsolya

Egy kínai nőt az éjszakak közepén kirángattak az otthonából és abortuszt hajtottak rajta végre. A nő a hatodik hónapban volt.


A 33 éves Liu Xinwent és férjét, Zhou Guoqiang-t hajnali négykor ébresztette fel nem épp finom módszerekkel kéttucatnyi hivatalnok a Shandong Tartomány Családtervezési Csoportjától. A hivatalnokok berúgták az ajtót, a férjet lefogták, a nőt pedig kórházba vitték, ahol akarata ellenére olyan injekciót adtak neki, amely a magzat azonnali halálát okozza.   

Zhou elmondta: miután Liut elvitték, öt elkeserítő órát töltött azzal, hogy megtalálja feleségét. Mire azonban odaért a kórházba, már késő volt, Liunak addigra beadták az injekciót. Liu egy nappal később megszülte a halott gyermeket – egy kisfiút.

A házaspárnak volt már egy gyermeke, a 10 éves Zhou Junfeng. Kínában azonban tilos még egy gyermeket vállalni, s a kormány – akár illegálisan – bármilyen eszközt bevethet, hogy megakadályozza a testvérek születését.

Liut arra is kényszerítették, hogy aláírjon egy papírt, amelyen az áll, hogy beleegyezett az abortuszba. A nő először tiltakozott, de erre megfenyegették: ha ellenáll, börtönbe záratják.

A házaspár nem az egyetlen Kínában, aki a tilalom ellenére megkockáztat még egy gyermeket. Az ország egyes részein megengedik, hogy a második gyermek megfoganása esetén a szülők bírságot fizessenek abortusz helyett.

Hogy a hatóságok kitől értesültek róla, hogy Liu várandós, arról nem szól a fáma. A hivatalos rendelkezés szerint a városban élők szigorúan egy gyermeket vállalhatnak, a vidékieknek azonban megengedik, hogy “újra próbálkozzanak”, ha az első gyerek lány. Minden más esetben komoly következményekre számíthatnak azok a párok, akik megszegik a törvényt. A kényszerített abortusz mellett az erőszakos sterilizáció a másik “módszer”, amellyel a kormány példát kíván statuálni az engedetlen állampolgároknak, akik – ha kiderül, hogy újabb gyermeket szeretnének – akár az állásukat is elveszthetik.